Iran berikrar akan ‘menyuju sambutan tegas’ untuk apa jua serangan AS: ‘tiada ancaman dilepaskan tanpa jawapan’

(SeaPRwire) –   Pegawai Iran memberi amaran bahawa akan membalas dengan ‘tegas’ kepada sebarang serangan AS: ‘Tiada ancaman akan dibiarkan tanpa dijawab’

“Kami mendengar ancaman datang dari pegawai Amerika, kami memberitahu mereka bahawa mereka sudah menguji kami, dan kami kini saling mengenali, tiada ancaman akan dibiarkan tanpa dijawab,” ketua Pengawal Revolusi Iran Hossein Salami mengatakan pada Rabu, Reuters melaporkan, mengutip agensi berita separa rasmi Tasnim.

“Kami tidak mengejar perang, tetapi kami tidak takut dengan perang,” kata Salami, yang hanya menjawab kepada Pemimpin Agung Ayatollah Ali Khamenei, pada acara Rabu, menurut agensi berita kerajaan IRNA.

Amaran lain datang dari Amir Saeid Iravani, Duta Iran ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York.

“Republik Islam akan membalas dengan tegas kepada sebarang serangan ke atas negara, kepentingannya dan rakyatnya di bawah apa jua alasan,” kata Iravani, menurut IRNA. Beliau menggambarkan sebarang balasan Iran yang mungkin sebagai “tindak balas kuat”, tanpa memberikan butiran. Beliau memberikan taklimat kepada wartawan Iran pada Selasa malam, menurut IRNA.

Iravani juga menafikan bahawa Iran dan AS telah bertukar sebarang mesej dalam beberapa hari kebelakangan ini, sama ada melalui perantaraan atau secara terus. Saluran satelit pan-Arab Al Jazeera, yang berpangkalan dan dibiayai Qatar, melaporkan sebelum ini bahawa komunikasi sedemikian telah berlaku. Qatar kerap berkhidmat sebagai perantara antara Washington dan Tehran.

“Sedemikian mesej tidak ditukar,” kata Iravani.

Pada Sabtu, seorang jeneral yang mengetuai pertahanan udara Iran menggambarkannya berada pada “kesediaan pertahanan tertinggi.” Ini menimbulkan kebimbangan untuk penerbangan komersial yang melalui dan di atas Iran. Selepas serangan drone AS 2020 di Baghdad, pertahanan udara Iran dengan silap menembak jatuh pesawat penumpang Ukraine, membunuh semua 176 orang di atasnya.

Sebagai tindak balas kepada serangan AS 2020, Pengawal Revolusi Iran juga menyerang sasaran di Iraq.

Berbicara kepada wartawan ketika meninggalkan Rumah Putih untuk lawatan kempen ke Florida Selasa, Biden bersumpah kepada wartawan beliau akan membuat keputusan bagaimana untuk bertindak selepas tiga anggota perkhidmatan AS terbunuh dan lebih 40 orang lagi cedera dalam serangan drone oleh pemberontak yang disokong Iran di Jordan berhampiran sempadan Syria penting untuk misi anti-ISIS di rantau itu.

Presiden itu tidak memberikan butiran. Sementara itu, serangan oleh pemberontak Houthi yang disokong Iran terus berlaku di Laut Merah, baru-baru ini menyerang kapal perang AS. Peluru berpandu dilancarkan pada Selasa malam menyerang kapal USS Gravely, sebuah kapal perusak kelas Arleigh Burke yang dipandu peluru, kata Pusat Pemerintah Tentera AS dalam kenyataan.

“Tiada kecederaan atau kerosakan dilaporkan,” kenyataan itu berkata.

Seorang jurucakap tentera Houthi, Brig. Jen. Yahya Saree, mendakwa serangan itu dalam kenyataan Rabu pagi, memanggilnya “kemenangan untuk penindasan rakyat Palestin dan tindak balas terhadap kezaliman Amerika-British terhadap negara kami.” Saree mendakwa Houthis melancarkan “beberapa” peluru berpandu, sesuatu yang tidak diakui Tentera Laut AS. Dakwaan Houthi pernah diperbesarkan, dan peluru berpandunya kadang-kadang terhempas di darat dan gagal mencapai sasarannya.

Houthis mendakwa tanpa bukti pada Isnin untuk menyerang , sebuah pangkalan pendaratan terapung yang digunakan oleh Navy SEALs dan lain-lain. AS berkata tiada serangan.

Sejak November, pemberontak itu berulang kali menyerang kapal di Laut Merah atas serangan Israel terhadap Hamas di Gaza. Tetapi seringkali menyerang kapal dengan kaitan yang rapuh atau tiada dengan Israel, membahayakan perkapalan di laluan penting untuk perdagangan global antara Asia, Timur Tengah dan Eropah.

Houthis menyerang kapal komersial dengan peluru berpandu Jumaat, memicu kebakaran yang berlangsung selama berjam-jam.

Lima anggota Pengawal Revolusi Iran terbunuh berikutan serangan Israel di Syria sejak akhir Disember, menurut Reuters.

Agensi berita Tasnim melaporkan Isnin bahawa serangan udara Israel lain mengenai “pusat penasihat tentera Iran” di Syria, membunuh dua orang. Duta Iran ke Syria menafikan butiran sasaran dan mengatakan mereka yang terbunuh bukan Iran, menurut Reuters.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.