Internet China yang ketat dikawal telah ditenggelami dengan antisemitisme berikutan pembunuhan beramai-ramai Hamas

(SeaPRwire) –   KAOHSIUNG, Taiwan — Berucapak kepada Persatuan Peguam Amerika Syarikat minggu lepas, Aaron Keyak, timbalan penghantar khas Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat untuk memantau dan memerangi antisemitisme, memberi amaran tentang pertumbuhan antisemitisme di China berikutan 7 Oktober.

“Terdapat peningkatan dalam media negara dan perbualan dalam talian di Republik Rakyat China mengenai trope antisemitik bahawa Yahudi mengawal Amerika Syarikat melalui hubungan rapat AS-Israel, serta kawalan ke atas bank, media, dan pengaruh ke atas pemimpin kerajaan,” kata Keyak.

“Spekulasi bahawa Yahudi mengawal dan kekayaan AS adalah pembohongan antisemitik yang bertujuan untuk merosakkan kepercayaan terhadap Amerika Syarikat, institusi demokratik kami dan akhirnya, demokrasi di seluruh dunia.”

Kenyataan daripada pentadbiran akan disambut baik oleh banyak orang yang telah memantau antisemitisme Cina, masalah yang sudah wujud sebelum ini yang menjadi lebih teruk sejak pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober dan peperangan Gaza yang berikutnya.

Kebanyakan kebencian yang ditunjukkan telah dalam talian. Laporan menunjukkan “netizen” Cina secara terbuka mengejek ibu bapa tebusan Israel-lahir setengah Cina Noa Argamani, yang dilihat dalam video viral ketakutan apabila diculik oleh Hamas. Ibu Argamani yang dilahirkan di Cina telah disasarkan dengan rentetan makian selepas dia meminta Beijing membantu menjamin pembebasan anaknya.

Pengguna web Cina kerap membandingkan keganasan di Gaza dengan Holocaust, dengan Israel memainkan peranan Nazi. YouTube diharamkan di Cina, tetapi versi video paling popular di Cina, Bilibili, bersama-sama dengan platform media sosial lain yang dikendalikan oleh pemilik TikTok ByteDance, termasuk TouTiao dan Xigua, dipenuhi dengan video pro-Hitler, meme, kandungan pro-Nazi dan trope antisemitik.

The Times of Israel melaporkan pada akhir 2023 bahawa filem Steven Spielberg “Schindler’s List”, sebelum ini merupakan kejayaan di Cina, telah “dibom ulasan” dari 9.7 kepada 4.3 skor. Satu ulasan berkadar tinggi dari seorang pengulas di Cina bertanya, “Di mana Schindler Palestin?”

Apabila peperangan Israel menentang Hamas menjadi semakin panas pada bulan Oktober, enjin carian gergasi Cina Alibaba dan Baidu, untuk seketika, membuat Israel hilang. Negara Yahudi itu tidak lagi boleh dijumpai pada aplikasi peta kedua-dua laman.

Peluang bahawa penyingkiran Israel “dari sungai ke laut” ini adalah disebabkan oleh kesilapan teknikal adalah hampir sifar. Internet Cina adalah yang paling dikawal ketat di dunia, dan sedikit pemerhati percaya bahawa insiden peta ini adalah apa-apa selain gestur kanak-kanak yang bertujuan membawa beberapa minit kegembiraan kepada netizen pro-Hamas Cina.

Meron Medzini, profesor emeritus di Jabatan Pengajian Asia di Universiti Ibrani Jerusalem, 91, telah mempunyai kerusi depan untuk menyaksikan sejarah, menyaksikan kemunculan Negara Israel dan China, negara yang telah dikunjunginya sebelas kali.

Medzini memberitahu Digital bahawa “penerbitan antisemitik baru-baru ini dan bentuk penyataan antisemitik lain di China harus dilihat sebagai ungkapan anti-Amerika. Kepercayaan adalah bahawa Yahudi mempunyai pengaruh yang luas terhadap politik, media, akademik, perbankan dan kewangan Amerika, dan dengan itu sebenarnya mengawal Amerika. Ia lebih mudah menyerang Yahudi berbanding Amerika.”

Medzini adalah penulis buku tentang sejarah hubungan Taiwan-Israel serta Jepun dan Yahudi semasa zaman Holocaust.

Berucapak kepada Digital dari pejabatnya di Taipei, Ross Darrell Feingold, pengerusi pengasas Pusat Yahudi Taipei Chabad di Taiwan dan penganalisis dasar luar China, menjelaskan bahawa walaupun Kerajaan Rakyat Cina mungkin tidak secara terus mempromosikan benci bercakap antisemitik, sehingga kini ia tidak memerlukan pengendali platform untuk menindak tegas.

“Dalam akaun media sosial Cina saya, kebencian antisemitik yang ditujukan kepada saya menakjubkan,” kata Feingold. “Ia termasuk stereotaip biasa seperti Yahudi mengawal kekayaan global dan dasar luar AS, kepada komen lebih ekstrem seperti rujukan kepada Yahudi terbakar atau lebih baik menjadi sabun”.

Terdapat bukti bahawa bahkan media berita negara Cina juga telah diberi lampu hijau untuk menyiarkan. Dalam ucapannya kepada Persatuan Peguam AS, Timbalan Aaron Keyak SEAS menyatakan, “Sebagai contoh, dalam program Oktober 2023 tentang ‘mengungkap unsur Israel dalam sejarah pilihan raya AS,’ media negara PRC (televisyen pusat China) mendakwa bahawa ‘Yahudi yang mewakili 3% penduduk AS mengawal 70% kekayaannya.'”

Kebencian ini, bagaimanapun, lebih dalam daripada trope lama. Apabila peperangan Gaza berterusan sehingga akhir 2023, Su Lin, penyumbang kerap kepada media negara Cina dan felo kanan di fikiran Cina paling berprestij “swasta”, Pusat China dan Globalisasi (CCG), dilaporkan pergi sejauh mengatakan secara awam, “Hamas terlalu lembut” atau dalam terjemahan lain, “Hamas terlalu lembut terhadap Israel.”

Feingold juga mengatakan Kerajaan Rakyat Cina, untuk mengekalkan kawalan ketat dan mencegah konflik etnik dalaman, tidak akan mentoleransi kebencian sedemikian di media sosial jika ia ditujukan kepada Muslim China, seperti Uighur atau kumpulan etnik Hui.

Medzini menyatakan bahawa China pernah menjadi kawan tulus kepada orang Yahudi dan Negara Israel.

“Bapa China moden, Sun Yat Sen, menyokong Zionisme dan kembalinya Yahudi ke Israel,” katanya. “Walaupun Jepun merupakan sekutu Jerman Nazi semasa Perang Dunia II, di China yang diduduki Jepun, Yahudi tidak dianiaya, dan akibatnya, kira-kira 30,000 Yahudi terselamat dari perang. China Nasionalis merupakan negara Asia pertama mengiktiraf Israel pada bulan Mac 1949, manakala Israel antara sepuluh negara bukan Komunis pertama mengiktiraf Republik Rakyat China pada Januari 1950.”

Sebelum peperangan Israel-Hamas bermula, Feingold menerbitkan ulasan memanggil ke atas pentadbiran AS untuk menghantar duta khas antisemitisme ke China. Walau bagaimanapun, beliau memberitahu Digital, “Walaupun beberapa rujukan baru-baru ini dalam ucapan awam, saya tidak optimis bahawa usaha penglibatan pentadbiran Biden-Harris dengan China benar-benar akan merangkumi penanggulangan antisemitisme di China.”

Negara lain yang kelihatan bimbang tentang trend yang semakin meningkat adalah Jerman. Menulis dalam bahasa Cina, kedutaan Jerman memaparkan komen di Weibo, versi China kepada Twitter.

Tweet terjemahan itu berbunyi: “Para netizen kasihi, kami perlu menekankan semula peraturan kawasan komen: Kami percaya kekuatan bersuara bebas dan perbahasan berakal. Oleh itu, kami membenarkan sesetengah komen negatif, kritikal dan kontroversi muncul di bawah pos kami. … Tetapi semua ini tidak tanpa had. … Kami juga mahu menjelaskan bahawa mereka yang sengaja menggabungkan bendera Israel dengan simbol Nazi dalam gambar profil mereka adalah orang bodoh yang tidak tahu atau bajingan tanpa malu! Akaun seperti itu akan diblokir secara kekal oleh kami.”

Tetapi komen tegas dari Jerman telah memberi kesan yang sangat kecil untuk mengurangkan jumlah kandungan antisemitik yang besar di platform media sosial Cina. Menimbang betapa dikawal ketat internet China, pengkritik bertanya mengapa pengendali platform atau kerajaan China tidak mengambil tindakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.