Ini Mengapa Ireland Berada di Tahap Mendidih Kerana Imigresen Massal

(SeaPRwire) –   Komitmen kerajaan Ireland yang tidak berbelah bahagi untuk menampung dan memberi makan aliran pendatang yang belum pernah terjadi sebelumnya di tengah krisis perumahan dan kos sara hidup yang teruk telah membuatkan pengundi Ireland mendidih. Ia mempunyai banyak persamaan dengan krisis pendatang di Amerika Syarikat.

Ratusan protes di bandar-bandar telah muncul di seluruh negara dengan rakyat menyeru kerajaan untuk menghentikan apa yang mereka katakan sebagai “sempadan terbuka” agenda globalis yang mengutamakan keperluan pendatang berbanding rakyatnya – banyak daripada mereka sedang berjuang untuk membayar barang-barang harian dan tidak mampu membeli atau menyewa rumah kerana bilangan orang tanpa rumah Ireland melonjak.

Beberapa jenayah berprofil tinggi yang berkaitan dengan pendatang juga telah menanamkan ketakutan ke dalam penduduk asli, berakhir dengan serangan pisau ke atas kanak-kanak muda dan guru mereka oleh warganegara Ireland kelahiran Algeria pada November yang memicu rusuhan dan perompakan di ibu negara negara itu.

Mereka yang mahu penguatkuasaan dan bilangan dikurangkan mengatakan mereka tidak didengari oleh establishment politik.

“Ireland kini berada dalam keadaan genting,” wartawan Ireland Fatima Gunning memberitahu Digital. “Pada titik ini, saya tidak fikir apa-apa akan mengejutkan saya.”

Pada Isnin, beribu-ribu perserta protes membawa bendera Ireland berarak di Dublin meminta supaya penghijrahan besar-besaran dihentikan dan menuntut supaya kerajaan nasionalis baru mengambil alih.

Seruan “usir mereka” merujuk kepada kerajaan, bergema di seluruh ibu negara sementara yang lain membawa tanda “nyawa Ireland penting” dan “di bawah serangan, penjajahan.” Bendera besar bertulis “deportasi besar-besaran” dan “akhir penanaman” tergantung dari jambatan.

Para perserta protes mengatakan mereka mewakili majoriti senyap pengundi – kira-kira 75% berdasarkan beberapa kaji selidik – yang mengatakan penghijrahan terlalu tinggi dan negara telah menampung terlalu banyak pelarian.

Kemarahan mereka juga disebabkan cara mereka dilayan oleh media arus perdana, yang didominasi oleh akhbar berita liberal serta penyiar separa kerajaan RTE, yang jarang melaporkan protes atau berbuat demikian dengan memihak, kata mereka.

Bayangkan Amerika Syarikat tanpa .

Sebagai contoh, perarakan Isnin lalu digambarkan sebagai “orang ramai besar” oleh RTE dan hanya diberi enam baris liputan di laman webnya. Gript, sebuah pemain baru di arena media, telah mengisi kekosongan dan melaporkan banyak protes anti penghijrahan besar-besaran.

“Dalam tempoh dua tahun lepas, mereka memanggil orang seperti itu ‘rasis’ atau ‘ekstremis sayap kanan,'” kata Gunning. “Ahli politik dan media arus perdana, Ireland rasmi, lapisan masyarakat itu mengatakan penghijrahan hanyalah positif sepenuhnya. Tiada negatif langsung dan sesiapa yang berkata sesuatu seperti, ‘Saya bersetuju dengan penghijrahan tetapi saya fikir patut ada kawalan ke atas bilangan,’ ialah rasis, itulah cara ia berlaku.”

Penghijrahan ke Ireland telah lebih daripada dua kali ganda dalam tempoh 20 tahun lalu dengan 22% penduduk kini terdiri daripada warganegara asing, bermakna Ireland mempunyai populasi warganegara asing keempat terbesar daripada semua 27 negara ahli EU peratusan, mengikut .

Peningkatan berterusan dalam penghijrahan bermula dengan perjanjian pergerakan bebas orang di bawah Perjanjian Nice EU pada 2003. Ia menimbulkan sedikit masalah kerana kebanyakan orang Eropah Timur bekerja di Ireland semasa zaman kemakmuran ekonomi Ireland.

Tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, bilangan besar pelarian telah tiba di pantai Ireland dan diberi pelbagai faedah kebajikan dan perumahan yang dibiayai pembayar cukai, sementara rakyat Ireland berjuang untuk menguruskan kos sara hidup yang tinggi, krisis perumahan yang menghimpit dan sistem kesihatan yang tertekan.

Sebagai contoh, Ireland telah menampung lebih 104,000 pelarian Ukraine sejak permulaan peperangan, bilangan terbesar per kapita di Eropah Barat walaupun Ireland merupakan negara paling barat di seluruh Eropah. Angka itu setaraf 2% daripada populasi 5.12 juta Ireland dan setiap pelarian Ukraine telah diberi perumahan percuma, kesihatan percuma dan sehingga baru-baru ini dibayar gaji mingguan sekitar $235.

Sebanyak 30,000 pelarian bukan Ukraine sedang ditempatkan oleh kerajaan Ireland dengan pembayar cukai mengeluarkan lebih €1 bilion dalam sembilan bulan pertama 2023 untuk menampung pendatang, mengikut data kerajaan. Sementara itu, hutang negara adalah antara per kapita, berjumlah €223 bilion pada 2023.

Penginapan, termasuk rumah moden, telah dibina untuk pendatang tetapi amat sedikit, jika ada, yang dilakukan untuk populasi tanpa rumah, yang mencapai rekod tertinggi bulan lalu. Peraturan perancangan untuk membina sebahagian daripada rumah ini telah diabaikan untuk mendapatkan pelarian disediakan dengan pantas.

“Terdapat perasaan yang boleh dirasakan bahawa orang-orang bukan negara ini diberi keutamaan berbanding rakyat Ireland, yang memang benar,” kata Gunning. “Maksud saya, ia bukanlah perkara pendapat bahawa mereka diberi keutamaan. Ada rakyat Ireland yang tidak dapat kad kesihatan (manfaat kesihatan) untuk apa-apa sebab. Orang-orang ini semua diberi kad kesihatan terlepas daripada keperluan dan itu jelas merupakan keutamaan [kerajaan].”

Dan ia bukan sahaja ketidakadilan yang telah memarahkan rakyat Ireland. Seperti di Amerika Syarikat, rakyat Ireland merasakan banyak daripada mereka yang memohon suaka mempunyai tuntutan meragukan dan sebenarnya merupakan pendatang ekonomi yang menyalurkan wang pembayar cukai.

Dalam hal mereka yang membuat tuntutan pemohon suaka, warganegara Georgia mempunyai bilangan tuntutan tertinggi walaupun ia ditetapkan sebagai “negara asal selamat” oleh kerajaan Ireland. Pemohon suaka juga tiba dari Nigeria, di mana 2,000 tiba setahun ini, serta Algeria, Somalia, Bangladesh, Pakistan, Afghanistan dan Zimbabwe. Negara-negara yang tidak berkongsi adat resam atau tradisi dengan Ireland.

“Terdapat kebimbangan serius yang dibangkitkan tentang peratusan besar mereka yang memohon suaka adalah lelaki tunggal, bahawa semakan latar belakang tidak dijalankan ke atas mereka dan mereka berkeliaran di bandar dan bandar tanpa apa-apa untuk dilakukan.

“Sesetengah orang menjadi sangat marah apabila mendengar ia hanyalah lelaki kerana terdapat rakaman terlepas dari City West [hotel] di Dublin… mereka hanya berpecah di tempat itu. Dan, anda tahu, tahun lepas ia meletus, sekitar Ramadan, mereka hanya berpecah dan melempar kerusi antara satu sama lain,” kata Gunning.

“Jadi orang rasa takut tentang itu kerana pada akhirnya orang-orang ini tidak disiasat. Anda akan mendengar bahawa mereka disiasat, mereka tidak. Cap jari mereka dijalankan melalui sesuatu yang dipanggil Eurodac, yang bukanlah sistem pemeriksaan jenayah, ia hanyalah untuk melihat sama ada mereka telah membuat tuntutan suaka lain di tempat lain atau jika mereka telah ditangkap melakukan penyeberangan sempadan haram. Ia tidak mempunyai apa-apa data jenayah sama sekali.”

“Jadi kerajaan secara konsisten menggunakan itu untuk mengatakan mereka disiasat padahal sebenarnya mereka tidak.”

Gunning, yang melaporkan untuk Gript.ie, berada di tapak pertembungan kasar dua minggu lalu apabila polis Ireland bersenjata api berhadapan dengan penduduk tempatan sebuah bandar kecil yang menentang rancangan untuk menukar kemudahan jagaan tertutup ke pusat perlindungan untuk 160 lelaki pendatang.

Bandar itu, Newtownmounkennedy, merupakan komuniti luar bandar biasa dengan populasi kira-kira 3,000 dan kekurangan perkhidmatan. Gunning mengatakan penduduk tempatan memberitahu beliau bahawa kerajaan berjanji kemudahan itu akan digunakan sebagai pusat komuniti yang sangat diperlukan untuk bandar itu, sementara mereka juga bimbang lelaki itu tidak disiasat.

Gunning mengatakan penduduk tempatan juga marah apabila lelaki asing bertopeng dilihat bekerja di tapak itu, membawa perbandingan dengan penanaman Ireland pada abad ke-16 dan ke-17 apabila Britain merampas tanah milik Ireland dan memberikannya kepada pendatang.

Selepas berminggu-minggu protes dengan aman dan merayu dengan kerajaan untuk mempertimbangkan semula, polis rusuhan dikerahkan ke Newtownmounkennedy untuk menindas demonstrasi itu. Tetapi kekerasan tindak balas itu mengejutkan komuniti itu, yang berarak dalam bilangan lebih besar pada hari-hari berikutnya.

Akhirnya, semuanya sia-sia kerana gelombang pertama pendatang mula tiba di tapak itu pada masa yang sama dengan “bandar pondok” kira-200 pondok di Dublin berhampiran sedang dibongkar oleh kerajaan. Pondok-pondok itu didirikan di luar Pejabat Perlindungan Antarabangsa negara, yang memproses tuntutan, dan untuk ramai rakyat Ireland pondok-pondok itu menjadi contoh visual pengendalian krisis oleh kerajaan. Ramai pendatang kini mendirikan pondok mereka di sepanjang Terusan Besar Dublin.

Situasi di Newtownmounkennedy telah berlaku di seluruh Ireland dan penduduk tempatan, walaupun protes mereka, mengatakan mereka tidak mempunyai kata sepatah pun dalam perkara ini. Di sesetengah bandar, hotel tempatan telah dipindahkan ke pusat pendatang, memusnahkan industri pelancongan.

Sementara itu, dan seperti di Amerika Syarikat, sesetengah pemilik hotel dan syarikat pembinaan mendapat untung kerana kontrak kerajaan memastikan mereka mendapat habuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.