‘Ini bukan tentang tanah’: Wanita Amerika di Israel berdegil menentang Hamas ‘biadab’, mengisytiharkan dia ‘tidak akan meninggalkan’

Seorang Amerika yang tinggal di Israel mencabar secara angkuh terhadap Hamas yang ‘biadab’, mengisytiharkan dia ‘tidak akan meninggalkan’ negara itu walaupun serangan maut Hamas memaksanya berlari keluar masuk ke tempat perlindungan bersama suami dan dua orang anak kecilnya.

“Beribu-ribu adik-beradik saya telah disembelih, dibunuh, dirogol, dipenggal kepala, diculik,” kata Esther Taub Schlesinger, seorang Amerika yang tinggal di tengah Israel, kepada Fox News.

“Saya takut untuk nyawa saya sekarang,” katanya. “Ia kelihatan tiada penghujungnya. Ia benar-benar menakutkan dan kami memerlukan sokongan anda. Kami memerlukan sokongan dunia.”

Kerajaan Israel mengisytiharkan perang terhadap Hamas pada hari Sabtu selepas kumpulan pengganas itu melancarkan ribuan roket dari Gaza dan menyerbu, membunuh lebih 1,200 orang Israel dan menawan tebusan, termasuk tentera, wanita, kanak-kanak dan warga tua. Serangan balas Israel ke atas Gaza telah membunuh lebih 1,400 orang, menurut pihak berkuasa Palestin.

Schlesinger dilahirkan di Amerika tetapi berpindah ke Israel hampir dua dekad yang lalu. Dia bekerja sebagai jurulatih peribadi dan tinggal bersama suami dan dua orang anak kecilnya. Tetapi beberapa hari yang lalu, keluarganya terpaksa tinggal di apartmen mereka dan hanya keluar masuk untuk pergi ke tempat perlindungan atau membeli barangan keperluan.

“Kami sangat ketakutan,” kata Schlesinger tentang serangan awal. “Kami takut.”

Dia memberitahu Fox News dia fikir Hamas merancang serangan hari Sabtu pada cuti Yahudi yang gembira Simchat Torah dengan sengaja. Ramai orang Yahudi yang menyambut cuti itu tidak memegang telefon mereka dan sedang berdoa di dalam rumah ibadat mereka, katanya.

“Itu hanya contoh kecil, menunjukkan betapa bencinya Hamas terhadap kami,” kata Schlesinger. “Ini bukan soal tanah. Ini secara harfiah tentang mereka mahu menghapuskan kami dari muka bumi. Terdapat contoh demi contoh di mana kami mengalami kebencian dan kejahatan tulen itu.”

Pejuang Hamas telah dituduh melakukan tindakan keganasan, termasuk merogol wanita dan memenggal kepala orang awam. Mereka juga menyerang sebuah festival muzik dan menembak mati orang ramai, sementara pengganas lain menunggu di pintu keluar untuk membunuh orang yang melarikan diri.

“Kami tidak dapat memahami ini sebagai manusia,” kata Schlesinger. “Ini adalah sejumlah besar manusia biadab yang datang dan menyembelih kami, merogol kami, memenggal kepala kami. Mereka memenggal kepala bayi.”

“Kita tidak bercakap tentang tingkah laku berperikemanusiaan,” katanya lagi. “Hakikat bahawa ini berlaku kepada umat saya… ia memilukan hati, dan ia belum berakhir.”

Penduduk Israel lahir Amerika berkata apa yang paling mengecewakannya ialah retorik keganasan terhadap orang Yahudi. Dia berharap rakaman edaran kekejaman Hamas akan menunjukkan kepada orang mengapa orang Israel terpaksa membalas terhadap kumpulan pengganas itu.

“Ia adalah antisemitisme tulen yang tertanam dalam tulang orang,” kata Schlesinger kepada Fox News. “Saya perlu dunia terjaga. Saya perlu dunia memahami. Kami adalah manusia, dan kami memerlukan bantuan.”

“Sekarang melihat cara biadab dan tidak berperikemanusiaan Hamas bertindak, adakah anda percaya pada kami sekarang?” tanya Schlesinger sambil menahan air mata. “Orang Yahudi telah cuba memberitahu anda selama berdekad-dekad apa yang mampu mereka lakukan dan mengapa kami perlu melindungi diri kami dan mengapa kami perlu menjauhkan mereka dari kami dan keluar dari Israel.”

Protes pro-Palestin dan pro-Israel dan upacara berkabung diadakan di beberapa bandar utama AS berikutan serangan pengganas Hamas. Banyak perhimpunan melihat penunjuk perasaan yang bertentangan dalam pertembungan sengit, dengan sesetengahnya menyembur retorik keganasan terhadap orang Yahudi atau Palestin. Dalam satu perhimpunan di Cambridge, Massachusetts, seorang penunjuk perasaan pro-Palestin memanggil penyokong Israel sebagai “Nazi” dan “babi.”

“Ia adalah memilih kemanusiaan,” katanya. “Jika anda menyokong Hamas, anda menyokong kemusnahan yang tidak berperikemanusiaan.”

AS membekalkan Pasukan Pertahanan Israel dengan amunisi, peralatan dan sumber lain dan memindahkan pesawat lebih dekat ke Israel berikutan serangan pengganas Hamas, menurut Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin memberitahu dalam satu kenyataan pada hari Ahad. Presiden Joe Biden berkata pada hari Selasa bahawa AS akan “terus berdiri bersatu, menyokong rakyat Israel” dan akan memastikan mereka tidak kehabisan aset penting.

Schlesinger merayu lebih banyak sokongan dari seluruh dunia ketika perang Israel-Hamas semakin memuncak. Tetapi warga Israel lahir Amerika itu berkata walaupun ada pengisytiharan perang, dia tidak akan meninggalkan rumahnya.

“Israel teguh,” kata Schlesinger kepada Fox News. “Kami sangat kuat. Kami telah melalui begitu banyak. Kami telah melaluinya sejak Holocaust, dan kami akan melaluinya juga kali ini.”

“Kami akan melindungi diri kami sendiri,” tambahnya. “Kami akan mempertahankan diri kami. Kami akan memastikan kami selamat. Kami tidak akan meninggalkan negara ini.”