Indonesia nafi bertanggungjawab atas jerebu di Malaysia di tengah kebimbangan kualiti udara merentas sempadan

Indonesia menafikan Jumaat bahawa kebakaran hutan dan gambut di pulau-pulau Sumatera dan Borneo menyebabkan jerebu di Malaysia, selepas kerajaan jiran menghantar surat aduan tentang kualiti udara dan meminta bekerjasama untuk menangani kebakaran.

Kebakaran hutan dan gambut adalah masalah tahunan di Indonesia yang menegangkan hubungan dengan negara-negara jiran. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, asap dari kebakaran telah menyelubungi bahagian Indonesia, Singapura, Malaysia dan selatan Thailand.

Beberapa bahagian Malaysia berkata mereka mengalami asap dari kebakaran Indonesia sejak minggu lepas, tetapi kerajaan Indonesia menafikan kebakaran mereka adalah puncanya.

“Sehingga kini tiada jerebu merentas sempadan. Tiada asap merentas sempadan. Saya tidak tahu apa asas Malaysia membuat kenyataan ini,” kata Siti Nurbaya Bakar, menteri Persekitaran dan Perhutanan Indonesia, kepada The Associated Press.

Ibu negara Malaysia, Kuala Lumpur, dan Kuching, salah satu bandarnya di pulau Borneo, baru-baru ini disenaraikan sebagai antara lima bandar paling tercemar di dunia oleh IQAir, sebuah syarikat teknologi kualiti udara Switzerland.

Terdapat lebih daripada 1,900 titik panas yang direkodkan di Sumatera, kebanyakannya di wilayah Sumatera Selatan, menurut data dari Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik Indonesia. Pada hari Isnin, kerajaan tempatan di Sumatera Selatan meminta penduduk bekerja dari rumah dan sekolah beralih ke dalam talian di tengah-tengah selimut jerebu.

Ratusan kebakaran hutan di wilayah Kalimantan Selatan di pulau Borneo telah menjadikan jerebu asap lebih meluas, terutama semasa minggu lepas. Kerajaan tempatan juga telah memanggil para pelajar untuk belajar secara dalam talian memandangkan kualiti udara tidak sihat.

Pihak berkuasa Indonesia setakat ini mengabaikan permintaan Malaysia.

Bakar menyediakan data kerajaan yang menunjukkan bahawa, walaupun ia turun naik, kualiti udara di kawasan di mana kebakaran gambut dan hutan ditemui dalam minggu lepas semakin baik.

“Kami masih berusaha untuk menangani kebakaran hutan dan tanah gambut di pulau-pulau Borneo dan Sumatera sebaik mungkin. Dan gambaran situasi di lapangan semakin baik,” katanya, sambil menambah bahawa hujan membantu proses di beberapa kawasan, termasuk melalui usaha penaburan hujan kerajaan.