Indonesia dan Australia bersedia tandatangani perjanjian keselamatan ketika pemimpin mengadakan perbincangan pertahanan

(SeaPRwire) –   Indonesia dan Australia akan menandatangani perjanjian keselamatan sebagai pemimpin-pemimpin mengadakan perbincangan pertahanan

Menteri Pertahanan Prabowo Subianto, yang dijadual akan menjadi pemimpin Indonesia yang berikutnya, berkata bahawa beliau dan rakan sejawat Australia Richard Marles membincangkan cara-cara mengekalkan dan meningkatkan hubungan baik antara kedua-dua negara.

Subianto berkata bahawa Indonesia berharap menandatangani “perjanjian kerjasama pertahanan yang sangat signifikan” dalam tempoh dua atau tiga bulan. Tiada butiran mengenai perjanjian itu telah diberikan.

Marles menggambarkan pakatan itu sebagai “perjanjian kerjasama pertahanan tunggal terdalam dan paling signifikan” dalam sejarah kedua-dua negara.

“Ini akan menjadi momen yang sangat penting dalam hubungan bilateral kami,” kata Marles semasa sidang akhbar bersama Subianto. “Australia dan Indonesia mempunyai takdir bersama dan keselamatan kolektif bersama dan itulah asas di mana kami maju dengan perancangan pertahanan kami sendiri.”

Subianto, 72, ialah bekas jeneral yang tidak pernah memegang jawatan pilihan raya. Beliau muncul sebagai pemenang ketara pilihan raya presiden 14 Februari.

Marles, yang dalam lawatan dua hari ke Indonesia, berkata dalam kenyataan sebelum lawatannya bahawa kedua-dua negara mempunyai sejarah kerjasama rapat dalam bidang keselamatan laut dan akan “berkongsi ambisi untuk memperluas dan memperdalam hubungan pertahanan kami.”

Pertemuan Jumaat itu datang kurang daripada seminggu selepas Ketua Angkatan Pertahanan Australia Jen. Angus Campbell bertemu dengan Subianto pada Selasa. Lawatan berturut-turut oleh dua pegawai keselamatan tertinggi Australia minggu ini telah mencerminkan kepentingan Indonesia, demokrasi ketiga terbesar di dunia, kepada Australia.

Marles mengucapkan tahniah kepada Subianto atas kemenangan dalam pilihan raya presiden Indonesia, dengan berkata pilihan raya itu telah dipantau dengan rapat di Australia. Apabila ditanya mengenai sesetengah orang Australia yang dipercayai menyokong pemberontak separatis di wilayah Papua Indonesia yang bergolak, Marles mengulangi bahawa Australia mengakui kedaulatan wilayah Indonesia

“Tiada sokongan untuk sebarang pergerakan kemerdekaan,” kata Marles, “Kami menyokong kedaulatan wilayah Indonesia dan itu termasuk wilayah-wilayah itu menjadi sebahagian daripada Indonesia, tanpa syarat, tanpa tapi, dan saya mahu jelas tentang itu.”

Walaupun Indonesia, sebuah negara kepulauan besar dengan lebih daripada 270 juta penduduk, kerap dipersembahkan sebagai salah satu jiran dan sekutu strategik yang paling penting bagi Australia, hubungan tidak selalu licin.

“Kami ditakdirkan menjadi jiran rapat dan kami bertekad menjadi jiran yang baik,” kata Subianto. “Secara sejarah terdapat naik turun, tetapi kami menganggap Australia sebagai kawan rapat, yang sentiasa dalam banyak kes penting berpihak kepada Indonesia.”

Perselisihan baru-baru ini termasuk dakwaan pengintipan oleh Australian Signals Directorate pada tahun 2013 untuk memantau panggilan telefon peribadi bekas Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono, isterinya dan pegawai kanan lain; penggunaan hukuman mati Indonesia terhadap pengedar dadah Australia; dan kes penyeludupan manusia.

Pada tahun 2017, Indonesia sementara menangguhkan kerjasama tentera dengan Australia, termasuk latihan bersama, pendidikan, pertukaran pegawai dan lawatan, atas dakwaan penghinaan terhadap ideologi negara Indonesia Pancasila, satu set prinsip samar yang memerlukan kepercayaan kepada satu Tuhan dan persatuan di kalangan penduduk Indonesia, dan tentera Indonesia di pangkalan tentera Australia.

Pada September 2021, Indonesia mengemukakan bantahan diplomatik terhadap Australia kerana lambat memberikan maklumat mengenai aktivitinya dalam pakatan trilateral AUKUS melibatkan Amerika Syarikat dan United Kingdom, termasuk rancangan untuk Australia memperoleh kapal selam bertenaga nuklear.

Sejak 2022, Australia, bersama-sama dengan Jepun dan Singapura, telah menjadi sebahagian daripada latihan gabungan tahunan Indonesia-AS yang dipanggil Super Garuda Shield, menjadikannya latihan terbesar sejak latihan bermula pada 2009.

Latihan diperluaskan dilihat sebagai ancaman. Media negara China menuduh AS membina pakatan Asia Pasifik serupa NATO untuk mengehadkan pengaruh tentera dan diplomatik China yang semakin meningkat di rantau itu.

Dua menteri itu juga berkata bahawa mereka juga sedang membincangkan isu-isu penyeludupan manusia dan perdagangan manusia.

“Ini adalah cabaran bersama bagi kedua-dua negara kami dan bahawa kami perlu bekerjasama,” kata Marles.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.