Indonesia bertempur dengan kebakaran gambut di Sumatera, pegawai jamin impak serantau terhad

Anggota bomba di Indonesia sedang berjuang melawan beberapa kebakaran gambut di beberapa lokasi di pulau Sumatera pada hari Rabu, kata pegawai.

Kebakaran bermula pada hari Selasa petang berhampiran kawasan perumahan dan sepanjang lebuh raya di tiga buah kampung. Anggota bomba terhalang kerana sumber air jauh dan beberapa takungan kering.

Kebakaran hutan dan gambut adalah masalah tahunan di Indonesia yang menegangkan hubungan dengan negara jiran. Asap dari kebakaran telah menyelubungi bahagian Indonesia, Singapura, Malaysia dan selatan Thailand dengan jerebu memudaratkan.

Suharyanto, ketua Agensi Pengurusan Bencana Kebangsaan, berkata kebakaran semasa di wilayah Sumatera Selatan tidak akan menjejaskan negara jiran.

“Saya pasti secara umumnya semuanya terkawal. Walaupun ada asap sekarang, saya pasti ia tidak sebesar apa yang berlaku pada tahun-tahun sebelum ini,” kata Suharyanto, yang seperti ramai orang Indonesia hanya menggunakan satu nama. “Ada tanah yang telah terbakar, tetapi banyak juga yang telah dipadamkan.”

Terdapat enam wilayah di Indonesia di mana kebakaran hutan dan gambut paling kerap berlaku, menurut agensi bencana itu. Ia termasuk wilayah Sumatera Selatan, di mana kebakaran gambut besar telah terbakar selama beberapa hari pada bulan Ogos.

Kebakaran musim kering Indonesia amat merosakkan pada tahun 2015, membakar 10,000 batu persegi tanah. Bank Dunia menganggarkan kebakaran itu menelan kos Indonesia AS$16 bilion, dan kajian Harvard dan Columbia menganggarkan jerebu itu mempercepatkan 100,000 kematian di rantau ini.