India mungkin menukar namanya kepada istilah Sanskrit purba, jemputan G20 menunjukkan

Kerajaan India menggantikan nama biasa negara itu dengan istilah Sanskrit kuno dalam media rasmi, mencetuskan persoalan mengenai rancangan untuk membuat perubahan rasmi.
Dalam jemputan makan malam yang dihantar kepada para hadirin KTT G20, Perdana Menteri Narendra Modi dirujuk sebagai “Perdana Menteri Bharat” — menandakan keinginan luar biasa untuk meninggalkan istilah “India”.
“India” dan “Bharat” dianggap sebagai istilah yang boleh ditukar ganti di dalam negara — tetapi kedua-duanya, “India” adalah nama yang jauh lebih banyak digunakan untuk negara ini secara domestik dan antarabangsa.
Penggunaan “Bharat” dalam jemputan rasmi antarabangsa menandakan bahawa gerakan nasionalis Hindu Modi sedang berusaha untuk meninggalkan istilah “India” — keputusan estetika yang ramai penyokongnya lihat sebagai penting untuk nyahjajahan.
“Satu lagi pukulan kepada mentaliti perhambaan,” ketua menteri Uttarakhand Pushkar Singh Dhami menulis di media sosial Selasa. Pegawai serantau itu menyebut penggunaan “Bharat” pada jemputan sebagai “saat yang membanggakan bagi setiap rakyat negara.”
“Hidup ibu pertiwi Bharat!” tambahnya.
Ahli Parlimen Shashi Tharoor mempersoalkan niat para nasionalis, mendesak India untuk mengekalkan kedua-dua gelaran.
“Walaupun tiada bantahan perlembagaan terhadap memanggil India ‘Bharat,’ yang merupakan salah satu daripada dua nama rasmi negara, saya berharap kerajaan tidak akan bertindak begitu bodoh sehingga benar-benar mengenepikan ‘India,’ yang mempunyai nilai jenama yang tak terkira dibina selama berabad-abad,” tulis Tharoor.
Beliau menambah, “Kita harus terus menggunakan kedua-dua perkataan dan bukannya melepaskan tuntutan kita kepada nama yang penuh sejarah, nama yang diiktiraf di seluruh dunia.”
Etimologi “India” adalah rumit dan berkembang selama beribu tahun.
Orang Yunani Purba memanggil rantau ini “Indos” — dipercayai transliterasi daripada istilah “Hindi” — dan budaya lain mula mengenal pasti kawasan itu secara linguistik dengan Sungai Indus.
Perkara 1 Perlembagaan India bermula, “India, iaitu Bharat, hendaklah menjadi Kesatuan Negeri-Negeri.”