India memberi amaran kepada warganegara di Kanada untuk ‘berhati-hati’ dalam pertikaian tentang aktivis Sikh yang dibunuh

Kerajaan India memberi amaran kepada warganegaranya di Kanada pada hari Rabu untuk “berhati-hati sedaya upaya” ketika ketegangan meningkat antara dua negara selepas pembunuhan seorang aktivis Sikh di tanah Kanada pada bulan Jun.

Pengisytiharan itu datang selepas Perdana Menteri Justin Trudeau berkata Isnin bahawa agensi perisikan Kanada menyiasat dakwaan bahawa kerajaan Perdana Menteri India Narendra Modi mungkin terlibat dalam pembunuhan Hardeep Singh Nijjar, yang ditembak mati di luar pusat budaya Sikh di Surrey, British Columbia, pada 18 Jun.

“Memandangkan peningkatan aktiviti anti-India dan jenayah kebencian dan keganasan jenayah yang dibenarkan secara politik di Kanada, semua warganegara India di sana dan mereka yang merancang perjalanan dinasihatkan untuk berhati-hati sedaya upaya,” kata Kementerian Luar India pada hari Rabu dalam satu kenyataan.

“Baru-baru ini, ancaman secara khusus menyasarkan diplomat India dan sebahagian komuniti India yang menentang agenda anti-India,” kenyataan itu diteruskan tanpa memberi butiran lanjut.

KANADA MENYIASAT DAKWAAN INDIA TERLIBAT DALAM PEMBUNUHAN AKTIVIS SIKH DI TANAH KANADA

“Memandangkan persekitaran keselamatan yang semakin merosot di Kanada, pelajar India dinasihatkan untuk berhati-hati dan kekal waspada,” katanya lagi.

Nijjar adalah penyokong kuat tanah air Sikh merdeka yang dikenali sebagai Khalistan. Pergerakan itu diharamkan di India kerana pegawai melihatnya sebagai ancaman keselamatan negara. Tetapi pergerakan itu masih mendapat sokongan di negara-negara seperti Kanada dan United Kingdom, di mana komuniti Sikh yang besar tinggal.

KANADA MENGUSIR DIPLOMAT INDIA TERATAS DI TENGAH SIASATAN KE ATAS DAKWAAN HUBUNGAN DENGAN PEMBUNUHAN AKTIVIS SIKH

Trudeau memberitahu parlimen Isnin bahawa beliau telah membincangkan perkara itu dengan Modi di KTT G-20 minggu lalu. Beliau berkata beliau memberitahu Modi bahawa sebarang penglibatan akan tidak boleh diterima dan bahawa beliau meminta kerjasama dalam siasatan itu.

“Sebarang penglibatan kerajaan asing dalam pembunuhan warganegara Kanada di tanah Kanada adalah pelanggaran kedaulatan yang tidak boleh diterima,” kata Trudeau.

India menjawab Isnin dengan mengatakan tuduhan penglibatannya dalam “sebarang tindak keganasan di Kanada adalah tidak berasas dan bermotivasi.”

“Kami adalah negara demokrasi dengan komitmen yang kuat kepada kedaulatan undang-undang,” tambah Kementerian Luar Negerinya. “Tuduhan yang tidak berasas seperti itu bertujuan untuk mengalihkan tumpuan daripada pengganas dan ekstremis Khalistan yang telah diberi perlindungan di Kanada dan terus mengancam kedaulatan dan integriti wilayah India.”

‘ Bradford Betz dan