India berasa terhina terhadap Majlis Keselamatan PBB pada hari terakhir di Perhimpunan Agung PBB

India mengkritik struktur Majlis Keselamatan PBB dan bersumpah bahawa ia tidak akan “tidak dicabar” selama-lamanya dalam ucapan akhirnya di Perhimpunan Agung PBB pada hari Selasa.

Menteri Luar India Subrahmanyam Jaishankar menyampaikan ucapan itu pada hari Selasa pagi. Beliau tidak secara langsung menyentuh pertikaian berterusan negaranya dengan Kanada mengenai pembunuhan seorang aktivis Sikh di tanah Kanada, tetapi beliau memberi amaran kepada ahli tertinggi PBB.

“Zaman di mana beberapa negara menetapkan agenda dan mengharapkan yang lain untuk mengikuti telah berlalu,” kata Jaishankar.

“Walaupun banyak bercakap, masih ada beberapa negara yang membentuk agenda dan berusaha menentukan norma-norma. Ini tidak boleh berterusan selama-lamanya, dan tidak akan tidak dicabar,” tambahnya kemudian. “Tatanan yang adil, saksama dan demokratik pasti akan muncul.”

Jaishankar adalah wakil pertama yang bercakap di hadapan PBB pada hari Selasa, diikuti oleh wakil Vatican, Korea Utara, Syria, Maghribi dan lain-lain.

Timbalan Menteri Luar Syria Bassam al-Sabbagh menggemakan kritikan India terhadap Majlis Keselamatan dalam ucapannya kepada sidang itu, walaupun beliau jauh lebih kritikal terhadap AS.

Pejabat itu menyeru untuk tatanan dunia “multi-kutub” yang baru dan menyeru reformasi institusi antarabangsa, “terutamanya Majlis Keselamatan.”

“Dasar kekacauan kreatif yang diadopsi oleh pentadbiran Amerika yang berturut-turut di rantau kami untuk melayani kepentingan geopolitik dan mementingkan diri mereka, telah menyebabkan ketidakstabilan dan ketidakselamatan,” katanya.

Pejabat itu kemudian meneruskan serangan terhadap Israel, menegaskan ia melanggar kedaulatan rakyat Palestin.

Korea Utara melontarkan serangan terhadap ucapan Korea Selatan ke PBB awal minggu ini, melabelkan Presiden Korea Selatan Yoon Suk Yeol sebagai “orang dengan otak sampah” dan “idiot diplomatik.”

Wakil Korea Utara meneruskan serangan semasa ucapannya kepada sidang umum pada hari Selasa, mengutuk AS dan Korea Selatan atas operasi ketenteraan bersama mereka baru-baru ini di sekitar Semenanjung Korea.

Pejabat itu meneruskan hujah bahawa AS, Jepun dan Korea Selatan sedang berusaha untuk membentuk “versi NATO Asia”.

Pengerusi delegasi Candadian Robert Rae memberi tumpuan yang besar kepada perubahan iklim semasa ucapannya, mendesak ahli PBB yang lain untuk memenuhi tanggungjawab “bersama” mereka untuk membantu “transformasi hijau ekonomi global”.

Beliau kemudian mengatakan bahawa hak orang LGBT adalah “asas” bagi Kanada, membuat hujah secara meluas menyokong orang transgender dan “dua roh”, antara lain.

“Jika kita tidak dapat memperlakukan diri kita sebagai sama rata, kita tidak akan mencapai perkara yang kita mahu capai,” katanya.

Rae juga tidak menyentuh pertikaian Kanada dengan India. Kanada menuduh India membunuh seorang aktivis agama Sikh di tanah Kanada, tuduhan yang ditolak India.

Pejabat itu juga meneruskan untuk menyentuh konflik Israel-Palestin, menyokong penciptaan negara Palestin. Beliau juga mengutuk Israel kerana terus memperluaskan penempatan di Tebing Barat.