Imam-imam meminta maaf kerana berdoa agar Pope Francis ‘pergi ke syurga’ secepat mungkin

(SeaPRwire) –   Uskup Agung Francisco Cerro Chaves dari Toledo telah memasang kenyataan di laman web keuskupan menyatakan bahawa ia menolak komen-komen tersebut dan memberi amaran bahawa ia mungkin mengambil “langkah-langkah pembetulan”, tanpa memberikan butiran.

Kenyataan itu mengikuti episod program internet yang dipanggil “Sakristi Vendée. Perhimpunan Imam Kontra-Revolusi” awal bulan ini. Dalam episod itu, seorang paderi dari Toledo membuat sapaan pembukaan dengan berkata, “Saya juga berdoa sangat untuk Pope, supaya beliau boleh pergi ke syurga secepat mungkin.”

Seorang paderi lain menyatakan sokongannya untuk komen ini sementara kumpulan perbualan, yang melibatkan enam paderi berbahasa Sepanyol dari negara-negara yang berbeza, tertawa ke atas komen-komen tersebut.

Kumpulan itu kemudian meneruskan perbincangan mengenai isu-isu keagamaan, sosial dan politik, kebanyakannya dari sudut pandangan yang konservatif.

Dalam kenyataannya, Chavez menyatakan penolakan mendalamnya terhadap sebarang manifestasi ketidakpuasan hati terhadap peribadi dan pelayanan Santo Bapa,” tambah bahawa beliau telah memberitahu paderi-paderi itu supaya memohon ampun.

Kenyataan itu menyatakan bahawa keuskupan agung tidak bertanggungjawab atau diwakili oleh kenyataan-kenyataan yang dibuat oleh paderi-paderi dalam program internet.

Dalam mesej-mesej Rabu yang diletakkan di akaunnya, kumpulan Sakristi Vendée meminta maaf. “Kami menyesal atas komen yang tidak beruntung, dibuat dalam gaya humoristik, mengenai ‘berdoa agar Pope pergi ke Syurga secepat mungkin’,” katanya.

“Ia adalah komen yang tidak elok dan, walaupun ia tidak menyatakan hasrat untuk kematian Pope, seperti yang disebarkan dengan jahat oleh sesetengah media, … kami memahami bahawa ia boleh difahami demikian,” kata kumpulan itu.

Ia menyatakan pengulangan kesetiaan mereka kepada Pope Francis dan kesatuan Gereja Katolik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.