IDF: Serangan yang membunuh pekerja World Central Kitchen disebabkan oleh “kegagalan serius akibat pengenalpastian yang silap”

(SeaPRwire) –   Pasukan Pertahanan Israel (IDF) pada hari Jumaat telah mengeluarkan keputusan siasatan ke atas serangan peluru berpandu yang telah meragut beberapa pekerja bantuan World Central Kitchen di Jalur Gaza.

Penyiasat IDF berkata insiden itu “tidak sepatutnya berlaku” dan pihak berkuasa yang meluluskan serangan itu telah salah anggap mereka menyerang operatif Hamas.

“Serangan ke atas kenderaan bantuan adalah kesilapan besar yang timbul daripada kegagalan serius disebabkan pengenalpastian yang salah, kesilapan dalam membuat keputusan, dan serangan yang bertentangan dengan Prosedur Operasi Piawai,” kata IDF.

Berita ini sedang dikembangkan dan akan dikemas kini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.