IDF sahkan ‘insiden’ di gereja Gaza selepas patriark kata 2 wanita Kristian dibunuh, biara dibom

(SeaPRwire) –   Tentera Pertahanan Israel mengesahkan satu “insiden” di Gereja Katolik terakhir di Gaza berikutan dakwaan daripada paderi tertinggi bahawa askar telah menembak dan membunuh dua wanita Kristian serta mengebom biara.

mendakwa dalam surat pada Sabtu bahawa dua wanita Kristian telah dibunuh oleh pembidik Tentera Pertahanan Israel di dalam Gereja Keluarga Kudus di Gaza semasa serangan lebih besar ke atas paroki tersebut.

“Apabila meninjau insiden yang mungkin berlaku di kawasan gereja-gereja di Gaza, didapati bahawa satu insiden berlaku semasa petang Sabtu lalu di kawasan lain di Gaza, berhampiran Gereja Latin di kawasan Shejayia,” kata jurucakap Tentera Pertahanan Israel kepada Digital dalam kenyataan eksklusif.

Kenyataan itu teruskan, “Satu tinjauan awal mencadangkan bahawa askar IDF, yang sedang beroperasi menentang pengganas Hamas di kawasan itu, beroperasi terhadap ancaman yang dikenal pasti di kawasan gereja itu. Tentera Pertahanan Israel sedang menjalankan tinjauan menyeluruh terhadap insiden itu.”

Pizzaballa, yang juga seorang kardinal Katolik, menulis dalam surat mendesak pada hari Sabtu menjelaskan peristiwa bahawa mangsa – dikenal pasti sebagai wanita bernama Nahida dan anaknya Samar – “ditembak dan dibunuh ketika mereka berjalan ke Biara Suster. Satu lagi dibunuh ketika cuba membawa yang lain ke tempat selamat.”

Beberapa lagi juga cedera dalam serangan itu, yang Pizzaballa dakwa tidak dicadangkan dan tanpa amaran walaupun tiada pejuang di kompleks itu.

“Tujuh orang lagi terkena tembakan dan cedera ketika cuba melindungi orang lain di dalam kompleks gereja,” menulis patriark Latin itu. “Tiada amaran diberi, tiada pemberitahuan diberi. Mereka ditembak secara dingin di dalam kawasan Paroki, di mana tiada pihak bermusuhan.”

kemudian menerbitkan laporan Pizzaballa dengan ulasan lanjut melalui agensi berita rasminya, Berita Vatican.

“Tentera Israel pada hari Sabtu memasuki kawasan Paroki Keluarga Kudus Katolik di Gaza, menembak sesiapa yang meninggalkan gereja,” kenyataan melalui Berita Vatican membaca. “Mangsa adalah seorang wanita tua dan anaknya yang bergegas keluar bangunan untuk menyelamatkan ibunya. Israel menjustifikasikan serangan itu dengan mendakwa kehadiran pelancar roket di paroki.”

Tentera Pertahanan Israel mendakwa kepada Digital bahawa pergaduhan itu berlaku kerana “ancaman” yang “dikenal pasti di kawasan gereja.”

“Satu tinjauan awal mencadangkan bahawa askar IDF, yang sedang beroperasi menentang pengganas Hamas di kawasan itu, beroperasi terhadap ancaman yang dikenal pasti di kawasan gereja.”

Jurucakap Tentera Pertahanan Israel berkata tinjauan insiden itu sedang dijalankan.

Gereja Keluarga Kudus adalah satu-satunya Gereja Katolik di dan salah satu komuniti Kristian yang tinggal di rantau ini.

Kompleks paroki juga menjadi rumah kepada Misi Suster-Suster Dermawan, satu perintah ahli agama wanita yang diasaskan oleh Ibu Theresa yang ditujukan untuk menjaga orang sakit dan kurang upaya.

Pizzaballa melaporkan bahawa roket dilancarkan dari tangki Tentera Israel semasa serangan mengenai biara suster, mengganggu operasi perintah itu dalam menjaga kira-kira 54 orang awam kurang upaya yang tinggal di kompleks itu.

“Pembinaan generator (sumber elektrik tunggal) dan sumber bahan api musnah,” menulis Pizzaballa. “Bangunan itu rosak akibat letupan dan kebakaran besar yang berikutan. Dua roket lagi, dilancarkan oleh tangki TIDF, menargetkan Biara yang sama dan menjadikannya tidak layak dihuni.”

Patriark melaporkan penduduk yang berlindung di kompleks itu telah tersebar , yang menyebabkan lagi kematian.

“Seramai 54 orang kurang upaya kini tergugur dan tidak mempunyai akses kepada respirator yang diperlukan sesetengah untuk terus hidup. Selain itu, akibat pengeboman berat di kawasan itu, tiga orang cedera di dalam kompleks gereja semalam,” beliau teruskan. “Selain itu, panel suria dan tangki air, yang penting untuk kelangsungan hidup masyarakat, musnah.”

Pizzaballa menutup suratnya dengan ungkapan kehilangan yang mendalam dan kekeliruan mengenai keganasan itu, dengan menyatakan .

“Kami tidak dapat menyatakan kecuali terkejut bagaimana serangan sebegini boleh dilaksanakan, lebih-lebih lagi apabila seluruh Gereja sedang mempersiapkan diri untuk Krismas,” menulis Pizzaballa. “Patriarkat Latin Baitulmuqaddis mengikuti perkembangan situasi ini dengan kebimbangan yang mendalam dan akan memberikan maklumat tambahan jika diperlukan.”

Tentera Pertahanan Israel, dalam kenyataannya kepada Digital, mendakwa bahawa Patriarkat Latin tidak menyebut dua individu yang didakwa ditembak oleh IDF semasa berkomunikasi tentang letupan pada pagi Sabtu.

Dalam suratnya, Patriark Latin menuduh Nahida dan Samar dibunuh “sekitar tengah hari.”

“Semalam (Sabtu), surat dari Patriarkat Latin Baitulmuqaddis diterima menggambarkan insiden tragis yang berlaku di Paroki Keluarga Kudus yang terletak di kawasan Rimal di Jalur Gaza,” kata Tentera Pertahanan Israel kepada Digital. “Semalam pagi (Sabtu), wakil gereja menghubungi IDF mengenai letupan yang didengar berhampiran gereja.”

Patriarkat Latin adalah pihak berkuasa tertinggi Katolik di Tanah Suci dan pelindung Paroki Keluarga Kudus. Ia wujud sejak 1099.

Kenyataan itu menambah, “Semasa perbualan antara IDF dan wakil masyarakat, tiada laporan mengenai serangan ke atas gereja, mahupun mangsa awam cedera atau terbunuh, dikemukakan. Satu tinjauan terhadap dapatan operasi IDF menyokong ini.”

Paus Francis membincangkan laporan yang datang dari Patriarkat Latin semasa ucapan Ahad, di mana beliau menyeru yang berterusan.

“Saya terus menerima berita yang sangat serius dan menyedihkan mengenai Gaza. Awam yang tidak bersenjata menjadi sasaran bom dan tembakan. Dan ini berlaku bahkan di dalam kompleks paroki Keluarga Kudus, di mana tiada pengganas, tetapi keluarga, kanak-kanak, orang sakit dan kurang upaya, suster,” kata Paus Francis dalam ucapan Angelus minggu ini.

“Ada yang mengatakan, ‘Ini adalah keganasan dan perang.’ Ya, ini adalah perang, ini adalah keganasan. Itulah sebabnya Kitab Suci mengatakan bahawa ‘Allah mengakhiri perang… busurnya ia patahkan dan tombaknya ia patahkan,'” sambung pontif itu. “Marilah kita berdoa kepada Tuhan untuk kedamaian.”

Tentera Pertahanan IDF menyatakan bahawa operasi tentera “hanya menargetkan pengganas dan infrastruktur keganasan dan tidak menargetkan awam, tidak kira agama mereka.”

Jurucakap itu menambah dalam kenyataannya kepada Digital bahawa “melawan organisasi pengganas yang akan melakukan segala-galanya untuk meletakkan awam dalam bahaya – termasuk dengan menggunakan awam dan tapak suci sebagai perisai manusia untuk aktiviti keganasannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.