IDF menafikan tuduhan ia membunuh dua wanita di gereja di Gaza ketika siasatan berterusan

(SeaPRwire) –   Pasukan Pertahanan Israel (IDF) menolak laporan mengenai siapa yang terbunuh semasa pertempuran di dalam kawasan Gereja Katolik tunggal di Gaza semasa akhir minggu.

Pihak berkuasa Palestin mendakwa dalam kenyataan media Sabtu bahawa penembak tepat IDF telah membunuh dua wanita Kristian di dalam Paroki Keluarga Kudus di Gaza, di mana kebanyakan keluarga Kristian telah mengambil perlindungan sejak permulaan peperangan Israel dengan Hamas.

Latin Patriark Jerusalem Pierbattista Pizzaballa menulis dalam laporan, kemudian diterbitkan semula oleh Takhta Suci, bahawa seorang wanita bernama Nahida Khalil Anton dan anaknya, Samar Kamal Anton, “ditembak dan dibunuh ketika mereka berjalan ke Biara Suster.”

“Satu terbunuh ketika cuba membawa yang lain ke tempat selamat,” kata Pizzaballa, yang juga seorang kardinal Katolik. Tujuh orang lagi tercedera apabila cuba melindungi orang lain di dalam kompleks gereja.

Pizzaballa menulis bahawa roket dilancarkan dari tangki IDF menargetkan biara dan memusnahkan generator bangunan. Dua roket lagi, dilancarkan oleh tangki IDF, katanya menargetkan Biara yang sama, menjadikannya tidak layak dihuni, dan mengusir 54 orang cacat.

IDF menyatakan laporan mengenai insiden ini tidak sepadan dengan kesimpulan kajian awal yang mendapati bahawa tentera IDF menargetkan pengintip musuh. Ia berkata insiden ini berlaku “di kawasan di mana dua wanita dilaporkan dibunuh.”

“Berikutan laporan mengenai dua wanita yang ditembak di kawasan Gereja Latin di Shejaya, IDF telah menyiapkan kajian awal insiden tersebut. Kajian mendapati pada 17 Disember, awal petang, pengganas Hamas melancarkan Roket Pendorongan Pelancar (RPG) ke arah pasukan IDF dari kawasan gereja,” kata IDF. “Pasukan itu kemudian mengenal pasti tiga orang di kawasan itu, beroperasi sebagai pengintip untuk Hamas dengan mengarahkan serangan mereka ke arah tentera IDF. Sebagai tindak balas, pasukan kami menembak ke arah pengintip dan terdapat sasaran.”

IDF berkata ia “mengambil dakwaan serangan ke tapak sensitif sangat serius, terutamanya gereja yang merupakan tapak suci untuk iman Kristian.”

Kenyataan itu berakhir, “IDF mengarahkan operasinya terhadap organisasi pengganas Hamas dan bukan terhadap orang awam, terlepas dari kepercayaan agama mereka. IDF mengambil banyak langkah untuk mengurangkan kerosakan kepada orang awam di Jalur Gaza. Usaha ini berbeza dengan Hamas yang berusaha sedaya upaya untuk mengancam orang awam dan mengeksploitasikan mereka, serta tapak agama, sebagai perisai manusia untuk aktiviti pengganasan mereka.”

Kompleks paroki adalah rumah kepada Mubaligh Kebajikan, satu perintah ahli agama wanita yang diasaskan oleh Ibu Theresa yang ditujukan untuk menjaga orang sakit dan cacat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.