Ibu kota Sweden akan haramkan kereta bahan api fosil dari pusat bandar berdekatan

Larangan kenderaan berasaskan petrol dan diesel dari kawasan komersial pusat bandar Stockholm pada tahun 2025 akan menjadi yang pertama bagi sebuah ibu negara Eropah, kata pegawai bandar itu pada Khamis.

Larangan itu akan berkuat kuasa di kawasan 20 blok kedai, laluan pejalan kaki dan beberapa rumah untuk mengurangkan pencemaran, mengurangkan bising dan menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik kata Lars Strömgren, ahli majlis bandar untuk Parti Hijau yang bertanggungjawab ke atas pengangkutan ibu kota Sweden.

Kebanyakan ibu negara Eropah mempunyai sekatan ke atas kereta petrol dan diesel, tetapi Strömgren berkata larangan lengkap Stockholm adalah yang pertama.

“Kita perlu menghapuskan gas ekzos memudaratkan daripada (petrol) dan kereta diesel. Itulah sebabnya kita memperkenalkan zon pelepasan rendah yang paling berani setakat ini,” kata Strömgren kepada The Associated Press. Idea ini adalah untuk mewujudkan “zon alam sekitar” di mana hanya kenderaan elektrik dibenarkan. Terdapat beberapa pengecualian seperti untuk kenderaan kecemasan dan pengangkutan untuk orang kurang upaya.

Dalam bajetnya untuk 2024, majlis bandar sayap kiri, berorientasikan alam sekitar pada hari Selasa mendedahkan rancangan untuk kawasan sasaran hanya di utara Old Town yang terkenal itu. Kerajaan perbandaran mengawal majoriti dalam majlis itu, jadi undian yang ditetapkan pada 23 November dijangka menjadi formaliti.

“Kami agak bangga, saya mesti katakan,” kata Strömgren, sambil menambah bahawa perluasan berperingkat zon alam sekitar akan diputuskan pada separuh pertama 2025.

Salah satu syarikat teksi utama bandar itu, Taxi Stockholm, berkata peralihan ke kenderaan tanpa emisi bergerak pada kadar yang cepat. Ketua pegawai eksekutif bertindak syarikat itu Pernilla Samuelsson berkata kenderaan bebas emisi kini membentuk 30% daripada armadanya – hampir tujuh kali ganda lebih banyak berbanding tahun lalu.

“Dengan kata lain, peralihan berjalan dengan cepat dan ia sudah pun didorong ke hadapan oleh industri,” kata Samuelsson.

Ada yang tidak yakin perkara-perkara akan berjalan lancar. Nike Örbrink daripada pembangkang Demokrat Kristian memberitahu akhbar Aftonbladet bahawa ada yang bimbang rancangan itu akan menjejaskan perniagaan dan industri hotel.

Ibu kota Eropah lain mempunyai hasrat yang sama. Ibu negara Belanda, Amsterdam, bertujuan agar semua pengangkutan di bandar, termasuk kenderaan bermotor, bebas emisi menjelang 2030.

Datuk bandar Paris mahu mengharamkan semua kereta diesel sebelum Sukan Olimpik tahun depan, dan kereta petrol menjelang 2030, tetapi telah berdepan rintangan.

Pada masa ini, sebarang kereta diesel yang dibina sebelum 2006 dan kereta petrol yang dibina sebelum 1997 diharamkan di Paris dan 77 bandar sekitarnya selama 12 jam sehari pada hari biasa. Larangan itu akan diperluas pada tahun 2025 untuk kereta diesel yang dibina sebelum 2011 dan kenderaan petrol pra-2006.