Ibu Alexei Navalny menuntut Putin menyerahkan jenazah anaknya ‘supaya saya boleh mengkebumikannya dengan manusiawi’

(SeaPRwire) –   Ibu Alexei Navalny mengeluarkan satu video pada Selasa meminta “biarkan saya akhirnya melihat anak saya” dan menyerahkan jenazahnya “supaya saya boleh mengkebumikannya dengan berperikemanusiaan.”

Lyudmila Navalnaya membuat rayuan itu ketika bercakap di luar sebuah penjara koloni di Kharp di mana pegawai penjara menyatakan Navalny meninggal dunia pada Jumaat lepas selepas rebah berikutan berjalan-jalan. Penentang utama Putin itu sedang menjalani hukuman di sana atas tuduhan yang dikatakannya bersifat politik.

“Di belakang saya adalah koloni penjara IK-3 ‘Serigala Kutub,’ di mana pada 16 Februari, anak saya Alexei Navalny meninggal dunia. Untuk hari kelima, saya tidak dapat melihatnya, mereka tidak memberikan mayatnya kepada saya, dan mereka bahkan tidak memberitahu saya di mana dia berada,” kata Navalnaya.

“Saya mengutarakan kepada anda, Vladimir Putin. Penyelesaian isu ini hanya bergantung kepada anda. Biarkan saya akhirnya melihat anak saya,” tambahnya. “Saya menuntut supaya jenazah Alexei segera diserahkan supaya saya boleh mengkebumikannya dengan berperikemanusiaan.”

Isteri Navalny Yulia Navalnaya menambah pada X “Serahkan semula jenazah Alexei dan biarkan dia dikebumikan dengan bermaruah, jangan halang orang mengucapkan selamat tinggal kepadanya.”

Dia mendakwa dalam satu lagi video pada Isnin bahawa suaminya diracun dan pegawai Rusia menahan jenazahnya sehingga semua jejak agen saraf hilang.

“Tiga hari yang lalu, Vladimir Putin membunuh suami saya Alexei Navalny. Putin membunuh bapa kepada anak-anak saya. Putin mengambil yang paling berharga yang saya miliki. Putin mengambil orang yang paling rapat dan paling kasih saya,” kata Navalnaya juga, mengikut The Moscow Times.

“Saya tidak berhak menyerah kalah. Saya akan meneruskan kerja Alexei Navalny. Saya akan terus berjuang untuk negara kita dan saya menyeru anda berdiri bersama saya,” katanya dilaporkan, menambahkan bahawa “Putin membunuh bukan sahaja lelaki Alexei Navalny, dia mahu membunuh harapan kita, kebebasan kita, masa depan kita.”

Jurucakap Navalny Kira Yarmysh menulis pada Isnin bahawa “Penyiasat memberitahu peguam dan ibu Alexei bahawa mereka tidak akan melepaskan jenazah. Jenis ‘pemeriksaan kimia’ akan dijalankan ke atasnya selama 14 hari lagi (!)”

“Punca ‘masih tidak diketahui,'” sambung Yarmysh. “Mereka berbohong, membeli masa untuk diri mereka dan tidak pun menyembunyikannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.