Hutan hujan Amazon Brazil menghadapi kemarau teruk, menjejaskan bekalan makanan dan air untuk beribu-ribu

Hutan hujan Amazon di Brazil sedang menghadapi kemarau teruk yang mungkin menjejaskan sekitar 500,000 orang menjelang akhir tahun ini, pihak berkuasa berkata Selasa.

Ramai sudah mula menghadapi kesukaran untuk mendapatkan bekalan penting seperti makanan dan air, kerana cara pengangkutan utama di rantau ini adalah laluan air, dan paras sungai pada tahap yang sangat rendah dalam sejarah. Kemarau juga memberi kesan kepada aktiviti memancing, satu cara penduduk di tepi sungai mencari rezeki.

Negeri Amazonas mengisytiharkan kecemasan alam sekitar dua minggu lalu sebagai respons kepada kemarau berpanjangan dan melancarkan pelan tindak balas bernilai $20 juta. Pihak berkuasa juga akan mengedarkan bekalan makanan dan air serta kit kebersihan diri, menurut kenyataan agensi pertahanan awam negeri itu.

Gabenor Wilson Lima berada di ibu negara Brazil, Brasilia, pada hari Selasa untuk bertemu wakil-wakil kerajaan persekutuan. Lima bercakap dengan Presiden Luiz Inácio Lula da Silva untuk membincangkan kemarau itu.

Peringkat kerajaan yang berbeza akan “menyelaraskan langkah-langkah sokongan kepada penduduk di kawasan terjejas,” kata Lima di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, pada Ahad.

PEMBALAKAN DI BRAZIL MENINGKAT 30% DALAM TEMPOH 12 BULAN, AGENSI BERKATA

Lima belas kawasan perbandaran berada dalam keadaan kecemasan pada hari Selasa, sementara 40 lagi dalam keadaan siaga, menurut pihak berkuasa pertahanan awam.

Menurut pelabuhan Manaus, yang memantau paras air, sungai itu berada pada paras 55 kaki pada hari Selasa, kira-kira 20 kaki lebih rendah berbanding hari yang sama tahun lepas. Paras air terendah direkodkan pada 24 Oktober 2010, apabila sungai itu turun ke kira-kira 45 kaki.

Kemarau dijangka berlanjutan lebih lama dan lebih teruk kerana fenomena iklim El Niño, yang menghalang pembentukan awan hujan, menurut pihak berkuasa pertahanan awam.

Perubahan iklim meningkatkan kemarau dengan menjadikannya lebih kerap, lebih lama dan lebih teruk. Suhu yang lebih panas meningkatkan penyejatan, yang mengurangkan air permukaan dan mengeringkan tanah dan tumbuh-tumbuhan.