Hungary’s Orban dengan Trump, bukan Biden, pada lawatan ke AS untuk menarik minat hubungan luar negara

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán dijangka melawat bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump di rumahnya di Mar-a-Lago, Florida pada hari Jumaat tetapi tidak dijadual untuk bertemu dengan Presiden Biden atau melawat Rumah Putih semasa lawatannya mengadakan dasar luar negara berpotensi di Amerika Syarikat.

Lawatan itu pertama kali dilaporkan minggu lepas oleh The New York Times.

Lawatan Orbán ke AS tidak atas jemputan, mengikut The Guardian. Perdana Menteri Hungary dijangka berucap di panel bersama pemimpin fikiran konservatif Heritage Foundation pada hari Khamis sebelum menuju ke estet Trump di West Palm Beach.

Orbán, yang berkuasa sejak 2010, telah mempromosikan apa yang dipanggilnya “demokrasi tidak liberal” dan dikritik oleh pemerhati antarabangsa termasuk Jabatan Negara AS kerana membawa sistem semakin otokratik di Hungary, termasuk dakwaan bahawa beliau telah mengundurkan hak minoriti, mengambil alih kehakiman dan media serta memanipulasi sistem pilihan raya negara untuk kekal berkuasa, mengikut Associated Press.

Ahli kanan Heritage Foundation Mike Gonzalez, mempersoalkan dalam op-ed 2023, “Mengapa pentadbiran Biden membiayai agitasi terhadap Hungary, sekutu NATO dengan penduduk pro-Amerika?” Seperti katanya, “Hungary mungkin duduk strategik di persimpangan Eropah, tetapi yang mengganggu liberal di Rumah Putih ialah kerajaannya berdiri untuk nilai-nilai Barat.”

Beberapa pemberita konservatif Amerika telah memperjuangkan Orbán kerana berdiri menentang Kesatuan Eropah terhadap imigrasi besar-besaran dan . Dalam apa yang diraikan sesetengah pihak kanan melindungi nilai keluarga, Orbán mengecualikan wanita dengan empat anak daripada membayar cukai pendapatan seumur hidup pada 2019, lapor BBC.

Orbán dan Trump telah lama bersekutu, dan Trump sering memuji politikus kanan populis itu dalam ucapan kempennya. Kedua-dua bertemu pada Ogos 2022 di kelab golf Trump di Bedminster, New Jersey, apabila Orbán melawat AS untuk berucap di Persidangan Tindakan Politik Konservatif, atau CPAC, di Texas.

Pada April 2023, apabila tuduhan difailkan dalam kes jenayah pertama empat Trump, Orbán mesej sokongan untuk Trump mendesaknya “terus berjuang.” Trump berkata awal 2022 bahawa beliau memberi “sokongan penuh dan pengesahan” kepada kempen pemilihan semula Orbán tahun itu.

Di tengah kebimbangan bahawa Orbán mengampanyakan AS bagi pihak Rusia, Katalin Cseh, ahli Parlimen Eropah mewakili parti pembangkang Hungary Momentum, berkata kepada The Guardian, “Jika Trump benar-benar pemangku hok China seperti dakwaannya, beliau akan memeriksa Orbán tentang bermesra dengan Beijing.”

“Tetapi kelihatan Trump lebih berminat bermesra dengan autoritarian itu sendiri,” katanya mengikut outlet itu, menambah “mereka boleh menukar nota bagaimana mengundurkan NATO mengikut kepentingan Putin.”

Lawatan itu datang apabila Sweden pada hari Khamis , menamatkan dekad neutraliti selepas Perang Dunia II berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine pada 2022 walaupun dibantah ahli NATO Turki dan Hungary. Orbán awal tahun ini berkata dalam ucapan bahawa beliau menyambut kembalinya Trump ke Rumah Putih “membuat keamanan di sini separuh timur Eropah.”

Duta Amerika Syarikat di Budapest, David Pressman, bagaimanapun meramalkan dalam temubual dengan The Guardian awal tahun ini bahawa kerajaan Hungary mengejar dasar luar “khayalan”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.