Hungary presiden tandatangani rang undang-undang meluluskan keahlian NATO Sweden secara sah, tamatkan kelewatan 18 bulan

(SeaPRwire) –   Presiden Hungary pada Selasa secara rasmi menandatangani undang-undang yang meluluskan keahlian NATO Sweden, menghapuskan halangan terakhir selepas 18 bulan penangguhan yang mengecewakan pakatan itu kerana ia cuba memperluaskan tindak balas kepada perang Rusia di Ukraine.

Tandatangan Presiden Tamás Sulyok diperlukan untuk memberikan kuasa undang-undang yang diluluskan di parlimen Hungary bulan lalu dalam penamat kepada berbulan-bulan perbalahan oleh sekutu Hungary untuk meyakinkan kerajaan nasionalisnya mengangkat sekatan keahlian.

“Ini adalah sangat positif,” kata Menteri Pertahanan Sweden Pål Jonson di Stockholm. Beliau memberitahu rakan sejawatannya dari Jerman Boris Pistorius: “Anda benar-benar datang pada masa bersejarah untuk Sweden apabila kami akan menjadi anggota penuh NATO.”

“Keputusan itu akan membuat Sweden lebih selamat dan NATO lebih kuat,” kata Jonson.

Pistorius berkata beliau “gembira kerana akhirnya, kawan-kawan baik menjadi sekutu sebagai ahli NATO, dan kami menyambut anda dengan tangan terbuka kepada pakatan penting ini.”

Kerajaan Perdana Menteri Viktor Orbán Hungary pertama kali mengemukakan protokol untuk meluluskan kemasukan Sweden ke NATO pada Julai 2022, tetapi perkara itu terkandas di parlimen kerana bantahan oleh ahli parlimen parti pemerintah.

Keputusan Hungary membuka jalan untuk pengembangan kedua NATO dalam setahun selepas kedua-dua Sweden dan Finland memohon menyertai pakatan itu pada Mei 2022 berikutan serangan penuh skala Rusia di Ukraine – serangan yang kononnya bertujuan untuk mencegah pengembangan NATO lebih lanjut.

Sokongan sebulat suara ahli NATO diperlukan untuk menerima negara-negara baru, dan Hungary merupakan ahli terakhir 31 ahli pakatan itu memberikan restunya mengesahkan permintaan pada Januari.

Orbán, seorang populis kanan yang membentuk hubungan rapat dengan Rusia, berkata bahawa kritikan demokrasi Hungary oleh politikus Sweden merosakkan hubungan antara kedua-dua negara dan membawa kepada keraguan di kalangan ahli parlimen parti Fidesznya.

Sulyok mengambil alih jawatan pada Selasa, berikutan peletakan jawatan Presiden Katalin Novák, yang meletak jawatan bulan lalu dalam skandal keputusannya memberi ampun kepada lelaki yang disabitkan menutup pelanggaran berulang anak-anak.

Sulyok ialah bekas presiden Mahkamah Perlembagaan Hungary. Dorongan keahlian NATO Sweden ialah tindakan pertamanya sebagai presiden.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.