Hungary menyekat pakej bantuan kewangan Eropah $54B untuk Ukraine, memberikan Zelenskyy lagi satu hentaman,

(SeaPRwire) –   Hungari menggunakan veto terhadap pakej bantuan kewangan Eropah sebanyak €50 bilion ($54 bilion) hanya beberapa hari selepas Presiden Ukraine Volodymyr Zelenskyy gagal meyakinkan pembuat undang-undang AS untuk meluluskan tambahan $61 bilion untuk negara yang dilanda perang itu.

Bantuan itu digunakan veto oleh Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán, memberikan lagi tamparan hebat kepada Zelenskyy yang sangat bergantung kepada dana daripada Kesatuan Eropah dan AS untuk menangkis pasukan Rusia.

“Ringkasan malam: veto untuk wang tambahan ke Ukraine… Kita akan kembali ke isu ini tahun hadapan di Majlis Eropah selepas persiapan yang sepatutnya,” Orbán memaparkan di X selepas satu sidang kepimpinan EU di Brussels pada Khamis.

Langkah itu meninggalkan Zelenskyy dalam kedudukan yang putus asa untuk

Orbán, yang mempunyai sejarah mengambil kesempatan daripada pertembungan dengan pemimpin EU lain untuk faedah pilihan raya di rumah, berkata beliau menghalang pakej bantuan itu ke Ukraine sebagai sebahagian daripada rancangan bertahun-tahun untuk memastikan Hungary mendapat dana yang diperlukannya daripada belanjawan EU.

“Ini adalah peluang besar bagi Hungary untuk menunjukkan bahawa ia perlu mendapat apa yang layak didapat. Bukan setengah daripadanya, atau suku,” katanya.

Rusia bertujuan agar serangan itu hanya berlangsung beberapa minggu, tetapi perlawanan yang mengejutkan dan berkesan Ukraine menyeret konflik itu sehingga hampir tiga tahun.

Ukraine’s pada tahun kedua, bagaimanapun, tidak memberikan keputusan yang dijanjikan Zelenskyy, yang telah mencetuskan persoalan daripada Kongres terhadap kedua-dua jumlah bantuan dan jangka masa berapa lama AS boleh atau patut memberikan bantuan berterusan kepada Ukraine.

Zelenskyy, dalam temubual dengan ketua penyiar politik Bret Baier di “Special Report,” menegaskan soalan pembiayaan Ukraine bukanlah kewangan tetapi “moral,” sambil mendesak AS untuk terus menyokong rakyatnya.

Walaupun veto Orbán, pemimpin Hungary tidak menghalang EU membuka perbincangan keahlian dengan Ukraine yang boleh melihat negara itu menyertai 27 negara anggota kelak, satu matlamat strategik Zelenskyy yang mahu menyelaraskan negaranya lebih rapat dengan Barat.

Zelenskyy memuji kelulusan perbualan keahlian sebagai kemenangan untuk Ukraine dan Eropah.

Bagaimanapun, Orbán memberi amaran Hungary masih boleh menghalang perbualan itu pada bila-bila masa.

“Ini adalah keputusan yang buruk,” kata pemimpin nasionalis itu mengikut Reuters. “Kami boleh menghentikan proses ini kemudian, dan jika perlu kami akan menarik brek, dan keputusan muktamad akan dibuat oleh parlimen Hungary.”

Keputusan untuk memperluaskan EU dan kajian belanjawan jangka panjangnya, yang termasuk $54 bilion dalam bantuan kewangan, mesti mendapat persetujuan bulat daripada semua 27 negara anggota.

Peter Aiken daripada ’s, Associated Press dan Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.