Hungaria akan menentang resolusi PBB yang memperingati genosid 1995 di Bosnia, kata menteri

(SeaPRwire) –   Hungari akan mengundi menentang resolusi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang memperingati genosid 1995 terhadap Muslim Bosnia, kata menteri.

Péter Szijjártó sedang menjadi tuan rumah kepada pemimpin Serb Bosnia Milorad Dodik di ibu negara Hungary Budapest, di mana Szijjártó menuduh PBB, serta wakil tinggi untuk Bosnia dan Herzegovina, mengambil langkah untuk merosakkan negara yang dimusnahkan dalam perang 1992-1995.

Semasa , lebih 8,000 lelaki dan budak Muslim Bosniak telah dibunuh oleh tentera Serb Bosnia di Srebrenica, sebuah enklaf timur Bosnia. Mayat mangsa kemudian dibuang ke liang lahad besar dan kemudian dikebumikan semula untuk menyembunyikan bukti kekejaman.

Pada Rabu, Szijjártó berkata Hungary akan mengundi menentang resolusi PBB berkenaan genosid – yang dipanggilnya “tragedi Srebrenica” – kerana ia “secara sengaja atau tidak sengaja akan menghina seluruh bangsa Serbia.”

“Kami percaya pelaku politik antarabangsa harus menghentikan ketegangan di Bosnia dan Herzegovina, menghentikan ancaman sanksi dan menghentikan campur tangan ganas dalam urusan dalaman negara itu,” kata Szijjártó.

Resolusi PBB itu disokong oleh ahli politik Bosniak di Bosnia bersama beberapa negara Eropah dan Amerika Syarikat. Ditawarkan oleh Jerman dan Rwanda, ia akan menetapkan 11 Julai sebagai “Hari Peringatan dan Refleksi Antarabangsa terhadap Genosid 1995 di Srebrenica.”

Serb Bosnia dan Serbia jiran telah sangat menentangnya, dengan berkata ia akan melabel bangsa Serb sebagai “bangsa bergenosid.” Serb disokong oleh Rusia dan China.

Mahkamah antarabangsa di The Hague, Belanda, telah melabel jenayah di Srebrenica sebagai genosid, genosid Eropah pertama sejak Perang Dunia Kedua. Pegawai tentera dan pemimpin politik Serb Bosnia juga telah disabitkan kesalahan genosid oleh hakim PBB.

Dodik, pemimpin pemisah Serb Bosnia dari entiti Republika Srpska yang majoriti Serb, telah menafikan bahawa pembunuhan beramai-ramai di Srebrenica itu genosid. Beliau dikenakan sanksi Amerika Syarikat pada 2022 yang menuduh beliau “aktiviti rasuah” yang mengancam untuk merosakkan kestabilan rantau dan menggugat perjanjian damai lebih 25 tahun lalu.

Pada Rabu, Dodik berkata pihak Serbia “tidak mempertikaikan bahawa jenayah mengerikan berlaku di Srebrenica,” tetapi resolusi PBB itu akan “merosakkan situasi di Bosnia dan Herzegovina sehingga menghalang sebarang hubungan yang mungkin.” Beliau mengucapkan terima kasih kepada Szijjártó kerana mengambil pendirian terhadap resolusi itu.

Dalam satu kenyataan pada X pada Rabu, ketua Pusat Memorial Srebrenica Emir Suljagić memanggil pendirian Hungary “pandangan yang amat membimbangkan yang tidak boleh diabaikan.” Beliau menyalahkan perdana menteri nasionalis Hungary Viktor Orbán kerana “menyelaraskan Hungary dengan kuasa penafian dan penyuntingan semula, menggugat usaha antarabangsa untuk mengakui dan belajar dari tragedi ini.”

“Penentangan Orbán terhadap resolusi Srebrenica boleh dilihat sebagai sebahagian daripada corak lebih besar menolak konsensus hak asasi manusia antarabangsa. Dengan enggan mengakui genosid, Hungary di bawah Orbán menghantar mesej berbahaya bahawa kebenaran sejarah boleh diabaikan untuk kepentingan politik,” tulis Suljagić.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.