Hungari mengesahkan permohonan keahlian NATO Sweden dalam undian tanda aras

(SeaPRwire) –   Parlimen Hungary telah mengundi Isnin untuk meratifikasi permohonan Sweden untuk menyertai NATO, menamatkan lebih 18 bulan penangguhan yang mengecewakan pakatan itu kerana cuba memperluaskan tindak balas kepada perang Rusia di Ukraine.

Undian itu, yang diluluskan dengan 188 undi untuk dan enam menentang, merupakan penamat kepada berbulan-bulan perbalahan oleh sekutu Hungary untuk meyakinkan kerajaan nasionalisnya mengangkat sekatan keahlian.

Kerajaan Perdana Menteri Viktor Orbán telah mengemukakan protokol untuk meluluskan kemasukan Sweden ke NATO pada Julai 2022, tetapi perkara itu tergendala di parlimen disebabkan bantahan oleh ahli-ahli parlimen parti pemerintah.

Keputusan Hungary untuk meluluskan permohonan Stockholm telah membuka jalan kepada pengembangan kedua NATO tahun ini selepas kedua-dua Sweden dan Finland memohon untuk menyertai pakatan itu pada Mei 2022 berikutan serangan penuh skala Rusia ke atas Ukraine — satu serangan yang kononnya bertujuan untuk mencegah pengembangan NATO lebih lanjut.

Sokongan sebulat suara di kalangan semua ahli NATO diperlukan untuk menerima negara-negara baru, dan Hungary merupakan ahli terakhir pakatan 31 negara itu memberi restunya sejak Turki meratifikasikan permintaan bulan lalu.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson menyifatkan ia sebagai “hari bersejarah”.

“Kami bersedia menanggung bahagian kami dalam tanggungjawab keselamatan NATO,” tulis Kristersson di Twitter.

Orbán, seorang populis kanan yang telah membina hubungan rapat dengan Rusia, berkata kritikan terhadap demokrasi Hungary oleh politikus Sweden telah merosakkan hubungan antara kedua-dua negara dan membawa kepada keraguan di kalangan ahli-ahli parti Fidesznya.

Tetapi membuat ucapan kepada ahli-ahli parlimen sebelum undian, Orbán berkata: “Kerjasama ketenteraan Hungary dan Sweden serta kemasukan Sweden ke NATO mengukuhkan keselamatan Hungary.”

Orbán mengkritik sekutu Hungary di Kesatuan Eropah dan NATO kerana menekan kerajaannya dalam beberapa bulan terakhir untuk menjalankan proses memasukkan Sweden ke dalam pakatan itu.

“Beberapa orang cuba campur tangan dari luar dalam penyelesaian pertengkaran kami (dengan Sweden), tetapi ini tidak membantu malah menghalang isu itu,” kata Orbán. “Hungary merupakan negara berdaulat. Ia tidak mentoleransi campurtangan orang lain, sama ada isi kandungan keputusannya atau masa yang ditetapkan.”

Pada hujung minggu lalu, kumpulan senator bipartisan Amerika Syarikat melawat Hungary dan mengumumkan akan mengemukakan resolusi bersama ke Kongres mengutuk apa yang dikatakan sebagai kemerosotan demokrasi Hungary dan mendesak kerajaan Orbán membenarkan penyepaduan Sweden ke dalam NATO.

Isnin ini, duta beberapa negara NATO berada di dewan parlimen semasa undian. Duta Amerika Syarikat ke Hungary, David Pressman, berkata kelulusan Sweden merupakan “keputusan berstrategi penting buat Amerika Syarikat, Hungary dan pakatan Transatlantik secara keseluruhannya”.

“Ini merupakan keputusan yang mengambil masa, dan kami berharap proses ini diselesaikan dengan cepat,” kata Pressman.

Tandatangan presiden, yang diperlukan untuk mengesahkan kelulusan permohonan keahlian NATO Sweden, dijangka dalam beberapa hari akan datang.

Kristersson, perdana menteri Sweden, bertemu minggu lalu dengan Orbán di ibu negara Hungary, di mana kedua-dua pemimpin kelihatan mencapai rekonsiliasi muktamad selepas berbulan-bulan ketegangan diplomatik.

Berikutan pertemuan mereka, pemimpin itu mengumumkan penamatkan perjanjian industri pertahanan yang akan merangkumi pembelian Hungary empat buah pesawat pejuang JAS 39 Gripen buatan Sweden dan lanjutan kontrak perkhidmatan untuk armadanya sedia ada Gripen.

Orbán berkata pesawat pejuang tambahan “akan meningkatkan keupayaan ketenteraan kami secara mendadak dan memperkukuh lagi peranan kami di luar negara” dan akan meningkatkan keupayaan Hungary menyertai operasi bersama NATO.

“Menjadi ahli NATO bersama negara lain bermakna kami bersedia mati demi satu sama lain,” kata Orbán. “Perjanjian pertahanan dan kapasiti tentera membantu membina semula kepercayaan antara kedua-dua negara.”

Robert Dalsjö, penganalisis kanan Agensi Penyelidikan Pertahanan Sweden, berkata kepada Agensi Berita Associated Press pada Jumaat lalu bahawa keputusan Hungary akhirnya mengangkat bantahan hanya selepas Turki dan presidennya, Recep Tayyip Erdogan, mengundi Januari lalu untuk meratifikasi permohonan Stockholm.

Selepas menjadi penghalang NATO terakhir dengan undian Turki, Orbán perlu menunjukkan beberapa keputusan atas penangguhan kerajaannya, kata Dalsjö.

“Dalam bersembunyi di belakang Erdogan, Orban boleh berlakon, melakukan beberapa pirouet,” katanya. “Kemudian apabila Erdogan mengubah pendirian, Orban tidak benar-benar bersedia menyesuaikan pendiriannya, dan beliau perlu sesuatu untuk membuktikan yang boleh mengesahkan perubahan pendiriannya. Dan itulah yang menjadi perjanjian Gripen.”

Undian Isnin hanyalah satu perkara dalam agenda sibuk parlimen Hungary. Satu undian juga diadakan untuk menerima perletakan jawatan Presiden Katalin Novák, yang meletak jawatan awal bulan ini berikutan kontroversi keputusannya meringankan hukuman lelaki disabitkan menutupi rentetan penderaan seksual kanak-kanak.

Selepas menerima perletakan jawatan Novák, ahli-ahli parlimen dijangka mengesahkan Tamás Sulyok, presiden Mahkamah Perlembagaan Hungary, sebagai presiden baru negara itu. Beliau dijadual mengambil alih jawatan secara rasmi pada 5 Mac.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.