Hukuman lelaki Belanda dipotong kepada 6 tahun dalam kes siberbuli membawa maut Amanda Todd

(SeaPRwire) –   Seorang lelaki Belanda, yang di British Columbia dengan tuduhan termasuk penipuan dan gangguan berkaitan dengan seorang remaja Kanada yang mengambil nyawa sendiri selepas dia mengugutnya secara dalam talian, telah hukumannya dipotong Khamis oleh mahkamah Amsterdam dari 13 tahun ke enam.

Aydin Coban tidak hadir di Mahkamah Daerah Amsterdam untuk sebuah perbicaraan ringkas untuk mengumumkan hukuman. Peguamnya, Robert Malewicz, berkata beliau akan merayu keputusan itu ke Mahkamah Belanda.

Coban diekstradisi dari Belanda ke Kanada pada 2020 untuk berdiri di mahkamah atas tuduhan berkaitan Amanda Todd, yang mengambil nyawa sendiri pada 2012 pada usia 15 tahun selepas memaparkan video yang menggambarkan dirinya ditindas oleh penindas dalam talian.

Beliau dihantar ke Kanada atas syarat bahawa hukumannya akan dijalankan di penjara Belanda. Ini bermakna bahawa masa penjara yang dikenakan oleh Mahkamah Agung British Columbia tahun lalu perlu ditukar kepada hukuman di Belanda.

Pada Julai, pendakwa Belanda berkata hukuman Kanada harus dipotong kepada empat setengah tahun, selari dengan garis panduan penjatuhan hukuman di Belanda dan masa yang dihabiskan dalam keadaan sukar di penjara Kanada.

Keputusan mahkamah tidak mengambil kira masanya di belakang jeruji besi di Kanada dan menjatuhkan hukuman maksimum enam tahun.

Coban kini menjalani hukuman 11 tahun di Belanda selepas disabitkan dengan tuduhan serupa yang melibatkan pemaksaan dalam talian ke atas 33 orang wanita muda dan lelaki gay. Hukuman yang dikenakan Khamis akan dijalankan selepas beliau menyelesaikan masa penjara sekarang tahun hadapan.

Malewicz telah memanggil hukuman Kanada “terlalu tinggi, malah mengikut piawaian Kanada” dan berkata Coban tidak sepatutnya menerima sebarang masa penjara tambahan, tetapi jika mahkamah memutuskan untuk memberikan beliau masa penjara, ia sepatutnya tidak lebih daripada setahun dengan enam bulan ditangguhkan.

“Kami akan pergi ke Mahkamah Agung,” katanya kepada wartawan selepas perbicaraan ringkas Khamis.

Bunuh diri Todd membawa masalah siberbuli ke arus perdana di Kanada selepas remaja Port Coquitlam itu memuatnaik video di YouTube di mana beliau menggunakan papan tanda tulisan tangan untuk menjelaskan bagaimana beliau dipujuk oleh orang asing untuk mendedahkan payudaranya di webcam.

Gambar itu akhirnya muncul di halaman Facebook, di mana kawan-kawannya ditambah.

Beliau diganggu berulang kali, walaupun menukar sekolah, sebelum akhirnya mengambil nyawa sendiri beberapa minggu selepas memuatnaik video.

Tahun lalu, sebuah juri di British Columbia tahun lalu membebaskan Coban dengan semua tuduhan yang dihadapinya, termasuk berkomunikasi dengan orang muda untuk melakukan jenayah seksual dan pemilikan serta pengedaran pornografi kanak-kanak.

Menjatuhkan hukuman ke atas Coban tahun lalu, Hakim Martha Devlin berkata bahawa “impak serius kesalahan terhadap Amanda adalah jelas kepada Encik Coban dan akan jelas kepada sesiapa pada masa itu.”

Beliau menambah bahawa “merosakkan hidup Amanda adalah matlamat yang dinyatakan secara terang oleh Encik Coban. Sayangnya, satu yang beliau capai.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.