Houthis menggunakan peluru berpandu dan drone Iran untuk menyerang sasaran awam dan tentera di seluruh Timur Tengah, DIA mengesahkan

(SeaPRwire) –   Kumpulan pemberontak Houthi di Yemen menggunakan peluru berpandu dan drone untuk menyerang sasaran tentera dan awam di seluruh Timur Tengah, analisis dari Agensi Perisikan Pertahanan (DIA) menunjukkan.

Laporan DIA bertajuk “Iran: Membenarkan Serangan Houthi di Seluruh Timur Tengah” bertujuan untuk memberikan gambaran lebih mendalam tentang hubungan antara Iran dan Houthi.

Kumpulan militan yang berpangkalan di Yemen ini selama berbulan-bulan telah menyerang kapal komersial yang melalui Laut Merah sebagai protes terhadap kematian orang awam Palestin semasa serangan terhadap ahli Hamas di Gaza.

Baru-baru ini, pemberontak Houthi telah menyerang dua kapal yang melalui perairan Timur Tengah.

Serangan pertama berlaku di bahagian selatan Laut Merah, barat pelabuhan Yemen Hodeida, dengan projektil itu menyebabkan “kerosakan ringan” kepada tingkap jambatan kapal kargo Barbados yang dimiliki United Kingdom Morning Tide, menurut Operasi Perdagangan Laut United Kingdom.

Houthi melakukan serangan menggunakan tiga peluru berpandu balistik anti-kapal, kata Pusat Pemerintahan Tentera Amerika Syarikat awal Rabu.

Kapal kargo Star Nasia milik Yunani yang berdaftar di Kepulauan Marshall juga menjadi sasaran tiga peluru berpandu balistik Houthi, kata Pusat Pemerintahan. Kapal perusak kelas Arleigh Burke USS Laboon menembak jatuh satu peluru berpandu, kata tentera itu. Letupan dari salah satu peluru berpandu itu menyebabkan “kerosakan ringan tetapi tiada kecederaan” pada Star Narsia, kata Pusat Pemerintahan.

Bulan lepas, Amerika Syarikat dan sekutunya memulakan siri serangan terhadap sasaran Houthi di Yemen sebagai balasan atas serangan berterusan di Laut Merah.

Selama satu dekad, Pasukan Quds Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC-QF) telah menyediakan Houthi dengan persenjataan dan latihan, menurut laporan DIA terbaru. Bantuan ini membolehkan Houthi untuk melancarkan serangan di Laut Merah.

Behnam Ben Taleblu dari Yayasan Pertahanan Demokrasi memberitahu Digital bahawa laporan DIA mengesahkan kepercayaan yang lama didakwa berdasarkan sumber perisikan terbuka bahawa Iran berada di sebalik keupayaan serangan jarak jauh Houthi.

Houthi dipercayai satu-satunya ahli “poros perlawanan” Iran – satu konstelasi kuasa proksi dan pasukan pengganas yang berkaitan dengan Tehran – yang sehingga kini menggunakan peluru berpandu balistik jarak sederhana dan peluru berpandu balistik anti-kapal, menurut Talebu.

“Yaman juga menjadi semacam tanah ujian untuk senjata Iran yang pertama kali dibangunkan untuk proksi dan kemudian, selepas digunakan di medan perang, menjadi sebahagian daripada persenjataan awam Iran yang terbuka,” kata Talebu.

“Kini apabila DIA telah memaparkan kedalaman sokongan peluru berpandu Iran dan persamaan reka bentuk antara projektil Iran dan Houthi, persoalan yang tinggal ialah mengapa Biden tidak melakukan lebih untuk menghentikan bekalan ini dan menghalang pembangunan peluru berpandu Houthi?”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.