Houthis hampir menyerang tangki minyak di Teluk Aden; Angkatan Tentera AS, pasukan koalisi memusnahkan lebih satu serangan drone satu hala

(SeaPRwire) –   Komando Pusat Amerika Syarikat menyatakan pada Ahad bahawa Houthis melancarkan peluru berpandu anti-ballistik ke arah kapal tangki yang membawa minyak dan bahan kimia di Teluk Aden pada Sabtu, walaupun ia mengenai air dan tidak menyebabkan kerosakan kepada kapal atau kecederaan kepada mereka di atas kapal.

Dalam satu pos di X, Komando Pusat Amerika Syarikat menyatakan Houthis yang disokong Iran mungkin menargetkan MV Torm Thor, yang didaftarkan dan dimiliki oleh syarikat Amerika Syarikat. Kapal itu berlayar di Teluk Aden pada masa insiden itu berlaku, dilaporkan pada 11:45 malam tempatan.

Kira-kira pukul 9 malam pada malam itu, pasukan tentera Amerika Syarikat dan sekutunya menembak jatuh dua kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) tunggal arah di Laut Merah untuk mempertahankan diri.

Komando Pusat menyatakan UAV ketiga juga sedang menuju kawasan itu dan terhempas akibat kegagalan terbang yang kelihatan.

“Pasukan CENTCOM mengenal pasti UAV dan menentukan bahawa mereka membawa ancaman segera kepada kapal dagang dan kapal tentera laut Amerika Syarikat di rantau ini,” kata Komando Pusat. “Tindakan ini diambil untuk melindungi kebebasan pengangkutan dan menjadikan perairan antarabangsa lebih selamat dan lebih selamat untuk kapal tentera laut dan kapal dagang Amerika Syarikat dan kapal dagang.”

Serangan Houthi terus berlaku di rantau ini, walaupun usaha dari Amerika Syarikat dan sekutu untuk melindungi kapal dagang.

Pada Khamis, peluru berpandu anti-kapal balistik dari selatan Yemen ke Teluk Aden, tetapi kali ini, peluru berpandu mengenai MV Islander, kapal kargo yang didaftarkan Palau dan dimiliki oleh UK, menyebabkan kecederaan ringan dan kerosakan.

Serangan itu datang selepas Pentagon mengesahkan Houthis menembak jatuh drone MQ-9 Reaper Amerika Syarikat di luar pantai Yemen pada Isnin, menandakan serangan kedua sejak November 2023.

Pengganas Houthi yang disokong Iran juga melepaskan dua peluru berpandu balistik anti-kapal ke kapal Yunani yang menuju ke Yemen untuk menghantar bijian pada Isnin, menyebabkan kerosakan ringan, menurut Komando Pusat Amerika Syarikat.

Walaupun kerosakan ringan pada MV Sea Champion milik Amerika Syarikat, kapal itu terus ke arah Aden di Yemen, di mana akhirnya ia menghantar bijian untuk manfaat rakyat Yemen.

Komando Pusat menyatakan MV Sea Champion telah menghantar bantuan kemanusiaan ke negara itu 11 kali dalam tempoh lima tahun.

’ Greg Norman dan Liz Friden menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.