Houthi membunuh 2 pelaut dalam serangan pertama yang membunuh terhadap pengangkutan Laut Merah sejak pembunuhan Hamas

(SeaPRwire) –   Pegawai Amerika Syarikat dan British berkata telah membunuh sekurang-kurangnya dua pelaut pada Rabu, apa yang menjadi serangan pertama kumpulan pemberontak yang disokong Iran itu terhadap kapal yang merentasi kawasan Laut Merah sejak ia memulakan serangan selepas serangan pengganas Hamas pada 7 Oktober terhadap Israel.

Kapal kargo berlesen Barbados True Confidence sedang melalui Teluk Aden apabila disasarkan oleh peluru berpandu Houthi, memaksa para mangsa untuk meninggalkan kapal, laporan menyatakan.

“Sekurang-kurangnya 2 pelaut tidak bersalah telah mati. Ini adalah akibat sedih tetapi tidak dapat dielakkan serangan Houthi terhadap perkapalan antarabangsa. Mereka mesti berhenti,” tulis Pejabat British di Sanaa di X berhubung kenyataan bertanggungjawab oleh jurucakap Houthi.

“Belasungkawa terdalam kami adalah dengan keluarga mereka yang telah mati dan yang cedera,” tambah pejabat itu.

Dua pegawai Amerika Syarikat, berbual dengan Associated Press dengan syarat tidak dikenalpasti kerana tidak diberi kebenaran bercakap secara terbuka, berkata serangan peluru berpandu anti-kapal itu membunuh dua daripada anak kapal di atas kapal dan mencederakan enam orang lagi.

Kesan penuh kepada kerosakan kapal berlesen Liberia itu kekal tidak jelas, tetapi anak kapal meninggalkan kapal dan menggunakan bot keselamatan.

Sebuah kapal tentera laut Amerika Syarikat dan sebuah kapal tentera laut India berada di tapak kejadian, cuba membantu usaha menyelamat.

Houthi telah menyerang kapal-kapal di Laut Merah dan perairan sekitarnya sejak November 2023. Sebagai tindak balas, Amerika Syarikat dan United Kingdom melancarkan serangan udara “pertahanan diri” terhadap sasaran Houthi di dalam wilayah Yemen.

Brigadir Jeneral Yahya Saree, jurucakap tentera Houthi, menulis di X pada Rabu bahawa serangan terhadap True Confidence dilakukan “membalas tindakan agresif Amerika-British terhadap negara kami.”

Pengendali kapal memberitahu Reuters bahawa ia telah dijangkiti kira-kira 50 batu nautika barat daya pelabuhan Aden, Yemen.

Terdapat 20 anak kapal di atas kapal, bersama-sama tiga pengawal bersenjata, tambah mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.