Hospital awam di Nairobi, Kenya memecat 100 doktor yang mengambil bahagian dalam mogok seluruh negara yang hampir berlangsung selama sebulan

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya (AP) – Sebuah hospital awam di ibu negara Kenya, Nairobi telah menamatkan perkhidmatan 100 orang doktor yang mengambil bahagian dalam mogok seluruh negara yang telah berlangsung hampir sebulan, menurut pengurusannya pada Selasa.

Hospital Rujukan Universiti Kenyatta menyatakan doktor baru telah diambil untuk menggantikan mereka yang menyertai mogok.

menyertai mogok seluruh negara pada pertengahan Mac menuntut kenaikan gaji dan penambahbaikan keadaan kerja.

pada Ahad lalu membuka mulutnya mengenai mogok berkata tiada wang untuk membayar gaji doktor yang menyertai mogok.

“Kita mesti jujur dengan diri kita sendiri dan kebenarannya ialah kita mesti hidup mengikut kemampuan kita, kita tidak boleh meminjam wang untuk membayar gaji”, kata Ruto.

Kesatuan doktor kekal tegas, dan pada Selasa beratus-ratus doktor mengambil bahagian dalam protes dan menyerahkan petisyen kepada parlimen mendesak ahli-ahli parlimen campur tangan dalam pertikaian buruh mereka.

Ini bukan kali pertama doktor Kenya menyertai mogok atas gaji rendah dan keadaan kerja yang buruk. Pada 2017 doktor menyertai mogok selama 100 hari yang menyaksikan ramai mati akibat kekurangan rawatan. Mogok berakhir dengan kesatuan doktor menandatangani persetujuan dengan kerajaan untuk meningkatkan gaji mereka.

Doktor kini menyatakan sebahagian daripada persetujuan 2017 tidak dilaksanakan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.