Hong Kong akan membunuh 900 babi berikutan wabak demam babi yang membawa maut

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 900 ekor babi akan disembelih di Hong Kong selepas pihak berkuasa mengesan kehadiran penyakit babi ganas yang membawa maut pada haiwan di sebuah ladang berlesen di kawasan New Territories.

Pihak berkuasa di Jabatan Pertanian, Perikanan dan Pemuliharaan Alam Sekitar (AFCD) berkata 19 daripada 30 ekor babi yang diuji di ladang itu didapati dijangkiti penyakit babi dan pemindahan babi daripada ladang itu segera dihentikan. Pemotongan akan bermula awal minggu hadapan, kata agensi itu.

“Kakitangan AFCD telah mengatur untuk memeriksa lapan lagi ladang babi dalam jarak tiga kilometer (dua batu) daripada ladang indeks dan akan mengumpul sampel untuk ujian ASF,” kata AFCD dalam kenyataan.

“Daging babi yang dimasak sehingga masak adalah selamat untuk dimakan. Ahli masyarakat tidak perlu bimbang.”

Penyakit itu boleh menyebabkan kematian babi dalam masa seminggu selepas jangkitan. Ia tidak membahayakan manusia dan tidak boleh dipindahkan daripada babi kepada manusia, menurut Jabatan Pertanian.

ASF belum pernah dilaporkan di Amerika Syarikat. Sekiranya ia dikesan di sini, kira-kira 76 juta ekor babi tempatan akan terdedah kepada penyakit ini, menurut

Berita ini datang selepas Hong Kong menyembelih 5,600 ekor babi bulan lepas di sebuah ladang berhampiran sempadan China.

Hampir 34,000 ekor babi di Itali disembelih untuk menangani penyebaran pada September. Penyakit itu juga merebak ke Bosnia dan Herzegovina, Croatia, Romania dan Serbia. Terdapat juga laporan berulang kes ASF dalam babi hutan di negara-negara ini, menurut Pihak Berkuasa Keselamatan Makanan Eropah.

Letusan pada 2018-19 dan hampir separuh daripada populasi babi tempatan di China, pengeluar terbesar dunia, mati. Ia menyebabkan kerugian China dianggarkan melebihi $100 bilion.

Letusan juga merebak ke negara Asia lain termasuk Vietnam, Indonesia, Filipina, Korea Utara dan Korea Selatan, serta Hong Kong.

Tahun lepas, Vietnam berjaya menghasilkan vaksin pertama menentang demam babi Afrika. Ia dibangunkan bersama oleh syarikat-syarikat dan penyelidik Vietnam dengan Amerika Syarikat dan dua juta dos dihantar ke Filipina pada Oktober.

Ia datang ketika jenis H1N2 dikesan di United Kingdom, pada hujung bulan lepas. Satu kes dikesan di Michigan musim panas lalu selepas seseorang bersentuhan dengan babi dijangkiti di pesta pertanian, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Satu menyebabkan sekurang-kurangnya 18,500 kematian manusia disahkan melalui makmal.

Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.