Hezbollah menonton ketika perang Gaza mencetuskan ketakutan garis depan tambahan untuk Israel pertahankan

JERUSALEM – Selepas lebih daripada 12 jam serangan keganasan dan roket berterusan oleh pengganas Palestin dari Gaza ke komuniti Israel di selatan, penduduk awam Israel di sepanjang sempadan utara negara itu – berhampiran Lubnan – tidur dengan tidak tenteram pada malam Sabtu, bimbang akan serangan serupa oleh kumpulan pengganas disokong Iran, Hezbollah.

Pada pagi Ahad, walaupun pasukan Israel terus bertempur dengan pejuang Hamas berhampiran Gaza, Hezbollah mengaku bertanggungjawab untuk melepaskan tembakan ke kawasan pertikaian yang dikenali sebagai Gunung Dov. Israel membalas dengan menyerang infrastruktur Hezbollah, menurut jurucakap IDF, termasuk menghancurkan dua khemah yang didirikan kumpulan pengganas itu di sana pada bulan Jun.

Amir Avivi, Ketua Pegawai Eksekutif Forum Pertahanan dan Keselamatan Israel (IDSF), memberitahu Digital bahawa beliau terkejut serangan Hamas pada hari Sabtu tidak dikoordinasikan dengan Hezbollah atau Hezbollah tidak mengambil kesempatan daripada peristiwa yang berlaku untuk menyerang Israel.

Avivi, Brigedier Jeneral (Bersara), dan bekas timbalan panglima Bahagian Gaza Tentera Pertahanan Israel, memberitahu Digital bahawa “Ini adalah peluang besar untuk Iran untuk memulakan, secara mengejut, perang berbilang hadapan terhadap Israel, yang akan jauh lebih memusnahkan kerana mereka akan menakluki semua bandar Israel di utara,” katanya.

Avivi berkata kegagalan Hezbollah bergabung dengan Hamas mungkin disebabkan keinginan Iran untuk mengekalkan kumpulan Syiah itu utuh untuk sebarang pertembungan pada masa depan. Jika kedua-dua kumpulan menyerang Israel bersama, teorinya, mereka mungkin berakhir dimusnahkan dan meninggalkan Iran lebih terdedah.

Beliau berkata bahawa tembakan pada hari Ahad pasti merupakan mesej daripada Hezbollah. “Ia sangat tepat dan, di tempat di mana tiada orang tinggal,” kata Avivi.

“Secara rasmi rutin kami di sini telah diteruskan, tetapi saya tidak fikir sesiapa pun tidur dengan nyenyak tadi malam,” kata Sarit Zehavi, pengasas dan presiden Pusat Pendidikan dan Penyelidikan Alma, yang memberi tumpuan kepada cabaran keselamatan Israel di sempadannya yang utara, kepada Digital.

“Kami telah membuka tempat perlindungan [bom] kami dan komuniti di sepanjang sempadan memahami bahawa mungkin ada peningkatan, jadi mereka membuat persediaan yang perlu,” kata Zehavi, yang tinggal bersama keluarganya di Kfar Vradim, hanya enam batu dari sempadan. Dia berkata bahawa dia mahu mempercayai tentera Israel juga sedang mempersiapkan diri untuk sebarang pertembungan dengan Hezbollah.

“Pada masa ini, kami memberi tumpuan kepada langkah seterusnya, dan jelas pada peringkat politik langkah seterusnya adalah cuba mencegah pembukaan hadapan lain, sementara dari segi ketenteraan ia cuba mempersiapkan kemungkinan hadapan lain,” kata Zehavi. “Dan tidak syak lagi bahawa orang Iran berminat untuk membuka hadapan lain.”

Orna Mizrahi, penyelidik kanan di Institut Kajian Keselamatan Negara di Tel Aviv, berkata sama ada hadapan lain mungkin meletus untuk Israel adalah “soalan enam juta dolar”.

Beliau berkata bahawa tembakan pagi Ahad kelihatan seperti tindakan solidariti dengan Hamas dan bukannya perisytiharan perang tetapi “seperti yang saya faham, perang di Gaza akan mengambil masa yang lama dan mungkin ada kesempatan lain untuk Hezbollah mencuba sesuatu sementara IDF sibuk di Selatan.”

“Menurut pemahaman saya, Hezbollah tidak mahu diseret ke dalam situasi di mana Hamas memimpin mereka,” kata Mizrahi, yang sebelum ini berkhidmat sebagai penasihat keselamatan negara timbalan Israel mengenai dasar luar. “Tetapi mungkin ada godaan untuk mengambil kesempatan daripada peluang ini.”

Mizrahi berkata bahawa senario pengganas menyusup ke komuniti sempadan Israel biasanya diterapkan ke utara dan penemuan terowong serangan yang digali oleh Hezbollah beberapa tahun lalu meniupkan kemungkinan itu. Sekarang Hamas telah menggunakan taktik ini, mengejutkan Israel pada hari Sabtu, membunuh lebih 300 orang, dan menawan beberapa tebusan, Hezbollah telah kehilangan kelebihannya, jelasnya.

“Mungkin mereka akan mencuba beberapa tindakan solidariti kecil atau mungkin akan ada beberapa kemalangan, tetapi bukan perang yang sangat luas yang akan membuka hadapan kedua,” kata Mizrahi, menekankan bahawa terdapat suara kuat di Lubnan yang menasihati Hezbollah supaya tidak mengambil tindakan sedemikian.

“Selain itu, IDF kini bersedia dan bersedia untuk mereka di sempadan utara, jadi mereka telah kehilangan unsur kejutan,” tambahnya.

Berkenaan kawasan konflik potensi lain untuk Israel, seperti Tebing Barat, di mana Hamas mempunyai poket kuasa yang besar, atau secara dalaman di Israel di mana ketegangan telah meningkat dalam komuniti Arab sebelum ini, Avivi berkata pusingan pertempuran kali ini kelihatan agak berbeza.

“Saya fikir orang Arab Israel dan juga rakyat Palestin yang tinggal di Judea dan Samaria berada dalam keadaan terkejut dengan apa yang telah berlaku,” katanya, menggunakan nama Alkitab untuk kawasan Tebing Barat. “IDF kini sedang memobilisasikan ratusan ribu tentera dan berbanding apa yang berlaku [dua tahun lalu], saya fikir kita mengalami sesuatu yang sangat berbeza.”

“Semakin bertekad IDF dalam mendapatkan kawalan Gaza dan memusnahkan Hamas, semakin kurang peluang hadapan lain akan berlaku,” tambah Avivi. “Jika Israel tidak menakluki Gaza dan membasmi Hamas, jika Hamas terselamat dan mampu membina semula keupayaannya dalam tempoh satu atau dua tahun akan datang, maka [operasi ini] akan menjadi kemenangan bagi mereka.”