Hezbollah mengatakan ia ‘ribuan kali lebih kuat’ daripada sebelumnya, memberi amaran kepada AS, Israel: laporan

Seorang pegawai Hezbollah memberi amaran bahawa kumpulan militan Lubnan yang disokong Iran itu “beribu kali lebih kuat” daripada sebelumnya, dan Amerika Syarikat, Israel dan “orang Eropah jahat” lain perlu berhati-hati, laporan menyatakan.

Komentar itu dibuat pada hari Rabu oleh pegawai kanan Hezbollah Hashem Safieddine semasa perhimpunan di pinggir bandar Beirut, di mana penunjuk perasaan juga melambai bendera Hezbollah dan Palestin sambil berteriak “Mati Amerika dan Israel,” menurut The Guardian.

“Tindak balas terhadap kesilapan yang anda mungkin buat terhadap rintangan kami akan menjadi menggelegar,” Safieddine juga dilaporkan berkata oleh Reuters. “Kerana apa yang kami miliki ialah iman, dan Tuhan lebih kuat daripada anda, semua kapal tempur anda, dan semua senjata anda.”

Ucapan berapi-api itu datang pada hari yang sama Presiden Biden melawat Israel dan memberi amaran negara-negara lain daripada terlibat dalam peperangan Israel-Hamas.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL SEDANG BERPERANG DENGAN HAMAS

“Dunia akan tahu bahawa Israel lebih kuat daripada sebelumnya. Dan mesej saya kepada sebarang negara atau sebarang pihak musuh yang lain yang memikirkan untuk menyerang Israel kekal sama seperti seminggu yang lalu. Jangan, jangan, jangan,” kata Biden.

“Dan kemudian minggu ini, saya akan meminta Sokongan luar biasa daripada Kongres Amerika Syarikat untuk pertahanan Israel. Kami akan terus memastikan Iron Dome sepenuhnya disokong untuk terus berdiri sebagai pengawal langit Israel, menyelamatkan nyawa orang Israel,” tambahnya. “Kami memindahkan aset tentera Amerika Syarikat ke rantau ini, termasuk meletakkan kumpulan serangan kapal pengangkut pesawat USS Ford di Laut Mediterranean Timur dengan USS Eisenhower dalam perjalanan untuk menghalang agresif lanjut terhadap Israel dan mencegah konflik ini merebak.”

TERORIS HAMAS DIPERCAYAI MENGGUNAKAN SENJATA KOREA UTARA SEMASA SERANGAN KEJAM TERHADAP ISRAEL, BUKTI MENUNJUKKAN

Hezbollah juga menyatakan dua pejuangnya terbunuh di selatan Lubnan pada hari Rabu manakala yang ketiga dalam keadaan teruk, menurut Reuters.

Kumpulan militan itu telah terlibat dalam pertembungan dengan pasukan Israel sepanjang sempadan negara dalam beberapa hari kebelakangan ini kerana kebimbangan mereka terlibat lebih jauh dalam konflik Israel-Hamas.

Pasukan Pertahanan Israel menyatakan malam tadi bahawa sembilan roket dan beberapa peluru anti-kereta kebal dilancarkan dari Lubnan ke Israel pada hari Rabu, termasuk empat yang dihalang. Ia menyatakan ia membalas dengan “mengembalikan tembakan ke asal tembakan” dan “menyerang infrastruktur pengganas Hezbollah menggunakan tembakan kereta kebal,” menurut satu pos di X.