Hezbollah mengaku bertanggungjawab atas serangan ke atas pos tentera Israel di sepanjang sempadan Lubnan

Kumpulan militant Hezbollah mengaku bertanggungjawab pada hari Jumaat kerana menarget pos-pos tentera Israel di sepanjang sempadan negara itu dengan Lubnan, dan orang Israel membalas dengan serangan artileri.

Pasukan Pertahanan Israel berkata dalam satu tweet bahawa salah satu dronnya “kini memukul sasaran pengganas yang dimiliki Hezbollah di Lubnan.”

Pertembungan balik ini berlaku ketika Timbalan Ketua Hezbollah Naim Kassem berkata di satu perhimpunan berhampiran Beirut pada hari Jumaat bahawa kumpulan itu bersedia untuk terjun ke dalam konflik Israel-Hamas.

“Panggilan di belakang tabir dengan kami oleh kuasa besar, negara Arab, utusan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, secara langsung dan tidak langsung memberitahu kami untuk tidak campur tangan tidak akan memberi kesan,” katanya, menurut Reuters. “Hezbollah tahu tugasnya dengan sempurna. Kami bersedia dan siap, sepenuhnya bersedia. “

KEMASKINI LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Soalan yang ditanya, yang semua orang menunggu, adalah apa yang akan dilakukan Hezbollah dan apa sumbangan mereka?” Kassem dilaporkan menambah. “Kami akan menyumbang kepada konfrontasi dalam rancangan kami. … Apabila tiba masanya untuk sebarang tindakan, kami akan melaksanakannya.”

Lebih daripada 1,300 orang Israel terbunuh dan beribu-ribu lagi cedera apabila Hamas melancarkan serangan mengejut pada hari Sabtu. Sekurang-kurangnya 150 orang dipercayai telah ditawan oleh pengganas dan ditahan di Gaza, menurut pihak berkuasa Israel.

PASUKAN ISRAEL MEMASUKI GAZA UNTUK SERBUAN TEMPATAN, IDF MEMBERITAHU

Israel telah memanggil sebanyak 360,000 anggota tentera simpanan untuk menangani kempen keganasan Hamas. Pasukan itu telah berkumpul di sempadan Israel dengan Gaza menjelang kemungkinan pencerobohan penuh untuk mendapatkan semula tebusan dan membasmi pengganas Hamas.

Israel telah memberi amaran kepada 1.1 juta penduduk di utara Gaza untuk mengosongkan kawasan dalam masa 24 jam sebagai “langkah kemanusiaan untuk meminimumkan korban awam” menjelang tindak balas tentera terhadap serangan pengganas Hamas.

IDF juga memberitahu pasukan infantrinya dan kereta kebal memasuki Jalur Gaza pada hari Jumaat untuk melakukan serbuan tempatan.

‘ Trey Yingst dan Chris Pandolfo menyumbang kepada laporan ini.