Hezbollah mendakwa menembak jatuh drone Israel di Lubnan

(SeaPRwire) –   Hezbollah mendakwa telah menembak jatuh drone Israel yang berada dalam misi tempur, menurut laporan.

Hezbollah menyatakan dalam kenyataan bahawa drone itu, yang “melancarkan serangannya ke atas rakyat kami yang teguh,” telah dibawa jatuh di kawasan Al Aishiyeh di selatan Lubnan berhampiran dengan sempadan mengikut Reuters.

Ia dilaporkan menggambarkan drone itu sebagai Hermes 450 yang dibuat oleh pembuat senjata berpangkalan di Israel, Elbit Systems.

“Sebuah peluru berpandu permukaan ke udara dilancarkan ke arah kenderaan udara jauh yang dioperasikan oleh pasukan udara yang beroperasi di langit Lubnan, akibatnya kenderaan itu terkena dan jatuh di wilayah Lubnan,” Tentera Pertahanan Israel kemudian berkata dalam kenyataan. “Insiden itu sedang disiasat.”

Lebih daripada 240 pejuang Hezbollah telah terbunuh dalam pertembungan sempadan dengan Israel sejak serangan kejutan Hamas pada 7 Oktober yang melancarkan serangan balas membalas Reuters melaporkan.

Di pihak Israel, 18 orang, termasuk askar dan orang awam, telah mati, tambahnya.

Dakwaan penembakan jatuh drone itu datang ketika ketua pengarah maklumat tentera Israel meletak jawatan kerana gagal mencegah pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober.

“Bersepadu dengan Ketua Staf Am, Ketua Pengarah Maklumat, MG Aharon Haliva, telah meminta untuk mengakhiri jawatannya, berikutan tanggungjawab kepimpinannya sebagai Ketua Pengarah Maklumat untuk peristiwa 7 Oktober,” tulis Tentera Israel di X.

“Ketua Staf Am mengucapkan terima kasih kepada Mejar Jeneral Aharon Haliva untuk 38 tahun perkhidmatannya di IDF, di mana beliau telah memberikan sumbangan penting kepada keselamatan Negara Israel sebagai askar tempur dan panglima,” tambahnya.

Dalam surat peletakan jawatan yang dikutip oleh The Associated Press, Haliva menulis, “Direktorat maklumat di bawah pimpinanku tidak memenuhi tugas yang dipercayakan kepada kami. Saya akan membawa hari hitam itu bersamaku setiap hari dan malam. Saya akan membawa kesakitan mengerikan perang bersamaku selamanya.”

Lawrence Richard menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.