Helikopter tentera Kenya terhempas berhampiran Somalia, meninggalkan 8 mati, kata pegawai

Sebuah kemalangan helikopter tentera di Kenya berhampiran sempadan dengan Somalia telah mengorbankan sekurang-kurangnya lapan orang, kata pegawai hari Selasa.

Ia tidak jelas apa yang menyebabkan kemalangan itu di daerah Lamu di pesisir Kenya. Angkatan pertahanan Kenya beroperasi di kawasan itu untuk membantu menghalang ekstremis yang berkaitan dengan al-Qaida dari kumpulan al-Shahab, yang berpangkalan di seberang sempadan di Somalia.

Jabatan Pertahanan berkata helikopter Tentera Udara itu terhempas semasa patroli malam. Ia berkata sebuah jawatankuasa siasatan telah dihantar ke tempat kejadian.

Seorang pegawai pertahanan dan polis, bercakap tanpa nama kerana mereka tidak dibenarkan bercakap kepada wartawan, berkata semua anggota tentera dan anak kapal di atas helikopter itu terbunuh.

Tentera Kenya juga berada di Somalia di bawah Misi Peralihan Kesatuan Afrika di Somalia untuk membantu memerangi al-Shabab. Pasukan Kenya dikerahkan ke Somalia pada 2011, tetapi kini terdapat rancangan untuk menarik balik pasukan pelbagai negara apabila tentera Somalia mengambil alih tanggungjawab keselamatan negara mereka.

Al-Shabab telah meningkatkan serangan di Kenya dalam beberapa bulan kebelakangan ini, membunuh puluhan orang di kawasan sempadan ketika ekstremis merasakan tekanan daripada ofensif tentera Somalia yang dilancarkan tahun lalu.