Hanya beberapa ratus yang tinggal di Vovchansk kerana penyerbuan Rusia meningkat di timur laut Ukraine

(SeaPRwire) –   Hanya beberapa ratus penduduk yang tinggal di bandar Vovchansk yang tertekan di , di mana tentera Kyiv terlibat dalam pertempuran sengit dengan tentera Rusia, menurut pegawai tempatan pada Isnin.

Bandar itu, yang penduduk pra-perangnya 17,000 telah berkurangan hanya kepada 2,500 sebelum Rusia memperbaharui serangan daratnya minggu lepas, telah muncul sebagai tumpuan utama kerana pertempuran sengit melanda kawasan Kharkiv dan Donetsk.

Pegawai tempatan Ukraine berkata mereka bimbang nasib Vovchansk mungkin meniru Bakhmut dan Avdiivka, bandar Ukraine di mana pertempuran sengit dan taktik bumi hangus memaksa penarikan balik Ukraine. Hanya 200-300 orang tinggal di bandar itu, kata gabenor wilayah Kharkiv Oleh Suniehubov, kerana tentera Moscow maju dalam usaha mengelilinginya dari tiga arah.

Pembinaan benteng yang lemah dan kekurangan peluru berterusan menyaksikan kemaraan meluas di kawasan itu minggu lepas, kata pegawai tempatan dan tentera.

Dalam tempoh dua hari, Moscow telah menawan kira-kira 40 batu persegi sekurang-kurangnya tujuh kampung, kebanyakannya sudah dikosongkan, menurut projek pemantauan sumber terbuka DeepState. Ia merupakan kemaraan penting yang boleh mengunci tentera Ukraine di timur laut sementara pertempuran berat berterusan di kawasan Donetsk.

Pada Isnin, tentera Ukraine masih terlibat dalam pertempuran sengit di kedua-dua kawasan, kata Presiden Volodymyr Zelenskyy. Pertempuran berlaku berhampiran sempadan timur dan timur laut Ukraine kerana tentera Ukraine yang kekurangan senjata dan anggota cuba menghalang serangan darat Russia yang besar.

“Pertahanan pertempuran sedang berlangsung, pertempuran sengit, di bahagian besar kawasan sempadan kami,” kata Zelenskyy dalam ucapan video malamnya Ahad.

Tentera Kremlin bertujuan mengeksploitasi kelemahan Ukraine sebelum sejumlah besar bantuan tentera baru untuk Kyiv dari Amerika Syarikat dan rakan Eropah tiba di medan tempur dalam minggu dan bulan akan datang, menurut pakar. Ini membuat tempoh ini merupakan peluang untuk Moscow dan salah satu yang paling berbahaya untuk Kyiv dalam peperangan dua tahun, kata mereka. Belum jelas berapa banyak bantuan yang dijanjikan itu telah tiba di Ukraine.

Dorongan baru Russia di kawasan Kharkiv timur laut, bersama-sama dengan dorongan berterusan ke kawasan Donetsk timur, datang selepas bulan-bulan di mana garis hadapan kira-kira 620 batu hampir tidak bergerak. Sementara itu, kedua-dua pihak menggunakan serangan jarak jauh untuk mengejar apa yang menjadi peperangan keausan secara besar-besaran.

Staf Am Ukraine berkata pada Ahad malam bahawa tentera Russia telah mengadakan sekurang-kurangnya 22 serangan dalam 24 jam terakhir di dua bahagian kawasan Kharkiv dan telah “kejayaan taktikal”. Kenyataan itu tidak memberikan butiran lanjut.

Serangan Kharkiv kemungkinan bermatlamatkan tiga tujuan untuk Russia. Pertama, operasi timur laut akan mengunci tentera Ukraine di kawasan itu dan berpotensi menarik simpanan berharga jauh dari pertempuran berat di kawasan Avdiivka dan Chasiv Yar di kawasan Donetsk, di mana kemaraan Moscow jauh lebih signifikan dan penting strategiknya.

Zelenskyy berkata pertempuran di kawasan Donetsk “tidak kurang hebat” daripada di Kharkiv. Beliau berkata Kremlin bertujuan “merentangkan tentera kami” dengan membuka satu lagi barisan aktif di Kharkiv.

Zelenskyy menggambarkan kawasan sekitar Pokrovsk yang terletak hanya di sempadan Ukraine di Donetsk sebagai “paling sukar”.

Pokrovsk ialah bandar kira-kira 60,000 orang sebelum dan sehingga baru-baru ini merupakan perjalanan dua jam dari garis hadapan. Kini ia kurang separuh daripada itu.

Penaklukan bandar Donetsk Avdiivka pada Februari membuka pintu untuk tentera Kremlin mara lebih jauh ke barat, lebih dalam ke Donetsk. Rusia secara haram mengilhakkan Donetsk dan tiga wilayah lain pada 2022 sejurus selepas menyerang Ukraine, dan menguasai seluruh Donetsk adalah salah satu daripada matlamat perang utama Kremlin.

Kedua, jika Ukraine gagal menghalang kemaraan Moscow, ia boleh mencipta syarat untuk serangan kemungkinan ke atas bandar Kharkiv, bandar terbesar kedua Ukraine.

Akhirnya, ia boleh mencipta “zon penampan” untuk melindungi Belgorod, di mana serangan berulang Ukraine telah memalukan Kremlin. Pada Mac, Rusia mengumumkan rancangan untuk mengevakuasi kira-kira 9,000 kanak-kanak dari wilayah Belgorod kerana ia terus dibedil.

Perkhidmatan kecemasan Rusia pada Isnin selesai membersihkan puing-puing di ibu negara wilayah Belgorod, di mana bahagian bangunan kediaman runtuh berikutan apa yang dikatakan oleh pihak berkuasa sebagai bedilan Ukraine.

Lima belas mayat dikeluarkan dari puing-puing, kata Gabenor Wilayah Belgorod Vyacheslav Gladkov, dan 27 orang lain cedera.

Tiga orang lagi di bandar Belgorod terbunuh oleh bedilan Ahad malam, katanya.

Yevgeny Poddubny, pengkores tentera yang biasanya berkaitan rapat dengan syarikat penyiaran negara Rusia VGTRK, berkata dalam pos Telegram terkini bahawa serangan Kharkiv menandakan permulaan “fasa baru”.

“Kami menolak musuh kembali dari sempadan, memusnahkan musuh untuk menafikan kemungkinan rejim Kyiv menggunakan roket murah agak untuk menyerang Belgorod,” katanya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.