Hampir 50 kanak-kanak dari wilayah Ukraine yang diduduki Rusia tiba di Belarus

Media negara Belarus melaporkan bahawa 48 kanak-kanak dari wilayah Ukraine yang diduduki Rusia tiba di Belarus pada hari Selasa dari wilayah Ukraine yang Moscow mendakwa telah dianeksasi.

Kumpulan kanak-kanak itu datang dari wilayah Donetsk, Luhansk dan Zaporizhzhia yang diduduki. Mereka termasuk kanak-kanak dari bandar-bandar yang ditawan oleh tentera Rusia pada Julai 2022. Wilayah-wilayah itu secara haram dianeksasi oleh Moscow pada Disember tahun lepas, tetapi Rusia tidak mempunyai kawalan penuh ke atasnya.

Dalam gambar yang diterbitkan oleh agensi berita negara Belarus Belta, kanak-kanak itu digambarkan memegang bendera negara merah dan hijau Belarus dan dilaporkan berterima kasih kepada pihak berkuasa Belarus, sambil dikelilingi oleh polis dan polis rusuhan.

Pemindahan kanak-kanak dari Ukraine dianjurkan oleh badan amal Belarus, disokong oleh Presiden Alexander Lukashenko, yang sebelum ini menganjurkan program pemulihan kesihatan untuk kanak-kanak Ukraine di Belarus.

“Presiden, walaupun tekanan luaran, berkata projek kemanusiaan penting ini perlu diteruskan,” kata Alexei Talai, ketua badan amal itu, dalam temu bual dengan agensi berita negara Belarus Belta. “Semua rakyat Belarus,” katanya mahu membantu “kanak-kanak dari bandar-bandar dan bandar-bandar yang reput di wilayah-wilayah baru Rusia.”

Pegawai Belarus sebelum ini menafikan dakwaan bahawa Belarus telah membantu memindahkan kanak-kanak dari Ukraine secara haram.

Pada bulan Jun, tokoh-tokoh pembangkang Belarus memberi Mahkamah Jenayah Antarabangsa bahan-bahan yang mereka katakan menunjukkan lebih daripada 2,100 kanak-kanak Ukraine dari sekurang-kurangnya 15 bandar Ukraine yang diduduki Rusia yang secara paksa dipindahkan ke Belarus dengan persetujuan Lukashenko.

Pavel Latushka, bekas menteri kebudayaan Belarus, berharap bahan itu akan mendorong ICC untuk mengeluarkan waran tangkap untuk Lukashenko, seperti yang dilakukannya dengan Presiden Rusia Vladimir Putin.

“Kami melihat semakin banyak bukti berkaitan pemindahan haram kanak-kanak Ukraine ke Belarus dan ini akan berterusan sehingga organisasi antarabangsa bertindak balas dan menghentikan Minsk,” kata Latushka dalam temu bual dengan The Associated Press.

Pada bulan Mac, ICC mengeluarkan waran tangkap untuk Putin dan pesuruhjaya hak kanak-kanak Rusia, Maria Lvova-Belova. Hakim di Den Haag, Belanda, berkata mereka mendapati “alasan yang munasabah untuk mempercayai” kedua-duanya bertanggungjawab ke atas jenayah perang, termasuk pemindahan haram dan pemindahan kanak-kanak dari wilayah Ukraine yang diduduki ke Rusia.

Belarus telah menjadi sekutu Moscow yang paling rapat sejak serangan Rusia bermula pada Februari 2022, apabila Lukashenko membenarkan Kremlin menghantar tentera dan senjata ke Ukraine dari Belarus. Rusia juga telah menggunakan senjata nuklear taktikal di sana.