Hamas mengancam tiada tebusan akan tinggalkan ‘hidup’ jika ‘tuntutan perlawanan’ tidak dipenuhi: laporan

(SeaPRwire) –   Hamas memberi amaran bahawa tiada tebusan akan meninggalkan Jalur Gaza hidup-hidup melainkan tuntutan seperti bantuan tambahan untuk Jalur Gaza dipenuhi, mengikut laporan.

“Baik musuh fasisis dan kepimpinannya yang sombong…mahupun penyokongnya…tidak boleh mengambil tebusan mereka hidup-hidup tanpa pertukaran dan perundingan serta memenuhi tuntutan perlawanan,” kata Abu Obeida, jurucakap sayap bersenjata Hamas dalam siaran televisyen dilaporkan oleh Israeli Times.

Israel dan Hamas mencapai persetujuan yang berkuat kuasa pada 24 Nov, di mana 110 tebusan dibebaskan oleh kumpulan pengganas itu sebagai pertukaran untuk sekitar 240 tahanan Palestin. Gencatan senjata berakhir dan pertempuran bermula semula pada 30 Nov selepas kedua-dua pihak menuduh antara satu sama lain melanggar syarat-syaratnya.

Lebih daripada 240 orang telah diculik ke Jalur Gaza pada 7 Oktober oleh pengganas Hamas yang menawan sempadan dan membunuh 1,200 orang, mengikut kerajaan Israel.

Israel telah bertindak balas dengan kempen pengeboman dan operasi darat yang ganas dalam misi tentera untuk memusnahkan kumpulan pengganas itu.

Pada Ahad, Perdana Menteri Israel, memanggil agar pejuang Hamas menyerah diri.

“Beberapa hari kebelakangan ini, puluhan pengganas Hamas telah menyerah diri kepada pasukan kami,” kata Netanyahu dalam kenyataan di hadapan kamera sambil berbahasa Ibrani. “Mereka meletakkan senjata dan menyerah diri kepada pejuang-pejuang kami yang heroik.”

“Ia akan mengambil masa yang lebih lama, peperangan masih berlangsung, tetapi ini permulaan akhir bagi Hamas,” tambah perdana menteri itu. “Saya kepada Hamas. Sudah tamat. Jangan mati demi Sinwar. Serahlah diri, sekarang.”

Pejabat Netanyahu berkata pada Ahad bahawa Hamas masih mempunyai 117 tebusan serta mayat 20 orang yang terbunuh dalam tawanan atau serangan pada 7 Oktober. Pengganas itu berharap menukarkannya dengan bilangan besar tahanan Palestin yang ditahan Israel.

’ Dana Karni dan

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.