Hamas mencegah penduduk Gaza melarikan diri ke tempat yang selamat, kata aktivis Palestin

Dilaporkan Hamas mendesak penduduk utara Gaza untuk mengabaikan amaran dari Angkatan Pertahanan Israel (IDF) dan tidak meninggalkan kawasan itu kerana kumpulan pengganas itu terus cuba menggunakan orang awam sebagai perisai manusia.

Ahli hak asasi manusia Palestin dan pakar analisis politik Bassem Eid memberitahu Digital bahawa Hamas secara fizikal menghalang dan menghalang orang daripada meninggalkan utara Gaza, menghantar pasukan keselamatan mereka sendiri dan “mendorong orang kembali ke rumah mereka, tidak membenarkan mereka bergerak.”

“Sayangnya, kadang-kadang kami mempunyai lebih banyak mangsa di kalangan orang Palestin kerana sikap dan tingkah laku Hamas,” kata Eid.

“Mereka secara fizikal … dan cuba kadang-kadang dengan paksaan untuk mendorong orang kembali, menutup pintu masuk kampung atau bandar atau kawasan di sana, hanya berdiri di sana dan tidak membenarkan orang bergerak keluar,” beliau teruskan. “Jadi saya boleh mengatakan bahawa mereka memaksa orang – mereka tidak pernah meminta orang untuk kekal di tempat mereka, tetapi mereka memaksa orang untuk tidak keluar dari rumah mereka.”

IDF telah mengekalkan kempen serangan ketepatan dengan serangan udara dan meriam ke dalam Jalur Gaza berikutan serangan pengganas Hamas terhadap Israel pada 7 Oktober, yang membunuh sekurang-kurangnya 1,400 warga Israel dan tentera, 7,000 orang Palestin – termasuk 2,913 kanak-kanak, menurut Kementerian Kesihatan Gaza yang disokong Hamas – dan 33 orang Amerika.

Mengikut prosedur piawai mereka, IDF telah memberi amaran kepada penduduk bahagian utara Jalur Gaza untuk berundur sebelum serangan darat yang sangat dijangka ke wilayah itu, memberitahu penduduk bahawa mereka akan selamat di selatan Gaza.

Eid menekankan bahawa IDF hanya memberi amaran dan tidak membantu pemindahan dengan apa jua cara. Pesawat pejuang Tentera Udara Israel menjatuhkan risalah di atas bandar-bandar di utara Gaza menyeru penduduk untuk melarikan diri ke selatan dan memberitahu di mana mereka boleh berkumpul untuk kekal selamat.

The Wall Street Journal melaporkan bahawa pengganas Hamas terus bersembunyi di terowong di bawah rumah dan hospital di Bandar Gaza.

Audio yang dikeluarkan semalam oleh IDF di akaun media sosial rasmi X, dahulu dikenali sebagai Twitter, dilaporkan merakamkan perbualan antara seorang pegawai IDF dalam Unit 504 mendesak seorang penduduk di Gaza untuk meninggalkan kawasan itu. Penduduk, dikenali sebagai Muhammad, mendakwa bahawa beliau tidak dapat meninggalkan kerana Hamas “menghantar semua orang kembali ke rumah.”

IDF mengeluarkan kenyataan akhbar mengenai penggunaan penduduk Jalur Gaza oleh Hamas sebagai “perisai manusia,” dengan menekankan bahawa pegawai-pegawai Unit 504 terus memberi notis kepada penduduk di seluruh bahagian utara wilayah itu untuk berundur ke selatan “untuk keselamatan mereka.”

“Pertubuhan pengganas Hamas terus menggunakan rakyat awam Gaza sebagai perisai manusia dan tidak membenarkan mereka berundur ke selatan,” tulis IDF. “Seperti yang telah kita lihat pada masa lalu, mereka menggunakan pelbagai kaedah, termasuk sekatan jalan.”

IDF juga membincangkan dalam pengumuman yang dikeluarkan Jumaat bagaimana Hamas “munafik” menggunakan hospital sebagai “perisai” untuk “kompleks bawah tanah keganasan” mereka.

“Terdapat terowong bawah tanah metro di Bandar Gaza, bukan hanya di Bandar Gaza. Biasanya ia berdasarkan di tapak unik atau tapak sensitif,” kata jurucakap IDF. “Bukan sahaja hospital, tetapi tapak lain seperti masjid, dll, dll. . . . UNWRA, tempat, hospital, sekolah, dll, dll. . . . Ini adalah falsafah perdagangan, dan Shifa adalah salah satunya.”

IDF juga menyebut bahawa Hamas telah mencuri bahan api dari Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Palestin Pelarian di Timur Berdekatan (UNRWA), yang disahkan oleh UNRWA – bahan api yang sebaliknya akan membantu hospital-hospital di Gaza tetapi berakhir diarahkan semula untuk “infrastruktur udara.”

UNRWA didakwa mendakwa bahawa orang yang mendakwa mereka adalah pegawai kementerian kesihatan Hamas telah tiba dalam trak dan mengambil puluhan ribu liter petrol, tetapi kemudian tidak lama selepas itu menghapuskan pos X dan mendakwa sebaliknya bahawa peristiwa itu tidak pernah berlaku, kumpulan pengawasan UN Watch melaporkan.

Pengarah Eksekutif UN Watch Hillel Neuer telah menyimpan skrin ceceraan X asal mengenai topik itu di akaun sendiri, yang tidak menerima sebarang nota komuniti atau pembetulan dari PBB.

Walau bagaimanapun, beberapa laporan dari Gaza mendakwa bahawa orang mula kembali ke rumah selepas pergi ke bahagian selatan wilayah itu dan masih mengalami serangan berterusan.

Reuters melaporkan bahawa perjalanan ke selatan “juga dipenuhi risiko kerana Israel membalas serangan Hamas” dan banyak yang takut jika mereka meninggalkan rumah mereka mereka tidak akan kembali, dengan merujuk kepada trend serupa dari tahun 1948 apabila pelarian mengatakan mereka meninggalkan rumah mereka semasa peperangan awal yang membawa kepada penubuhan Israel selepas orang Israel berjuang menewaskan pencerobohan dari negara-negara Arab jiran.

Seorang penduduk memberitahu Reuters bahawa jalan-jalan telah dipenuhi dengan orang yang cuba meninggalkan, dan bahkan kereta akhirnya terkena serangan udara.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.