Hamas mencadangkan rancangan gencatan senjata yang merangkumi pertukaran tawanan dan banduan 10:1: laporan

(SeaPRwire) –   Hamas telah mengeluarkan cadangan gencatan senjata baru ketika berperang dengan Israel yang termasuk pertukaran tawanan dan tahanan Palestin sebanyak 10 berbanding 1, menurut laporan.

Kumpulan pengganas itu menyampaikan cadangan gencatan senjata Gaza kepada pengantara Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir pada Jumaat, lapor Reuters. Ia termasuk pembebasan wanita, kanak-kanak, warga tua dan sakit Israel dalam pertukaran pembebasan 700 hingga 1,000 tahanan Palestin.

Pejabat Perdana Menteri Israel kelihatan menolak cadangan Hamas, dengan mengatakan ia berdasarkan “permintaan yang tidak realistik,” menurut laporan itu.

Cadangan baru ini datang seminggu selepas perbincangan untuk menyokong persetujuan berakhir tanpa kemajuan.

Hamas sehingga kini enggan melepaskan semua sandera yang dianggarkan berjumlah 100 dalam kawalannya, dan menyimpan mayat kira-kira 30 yang telah mati. Mereka menuntut Israel menghentikan serangan darat dan menarik diri dari Gaza.

Hamas juga mendesak sebarang persetujuan perlu mengakhiri perang.

Penengah dari Amerika Syarikat, Qatar dan Mesir telah cuba menyempitkan perbezaan antara Israel dan Hamas kerana krisis kemanusiaan di Gaza, terutamanya Rafah, terus memburuk.

Pada Februari, cadangan draf yang ditolak Israel termasuk penangguhan selama 40 hari bagi semua operasi tentera dan pertukaran tahanan Palestin untuk sandera Israel. Nisbah yang dicadangkan ialah 10 berbanding 1.

Menurut cadangan terbaru, Hamas berkata mereka akan bersetuju pada tarikh gencatan senjata kekal selepas pertukaran awal sandera dan tahanan.

Perang Israel-Hamas dicetuskan oleh serangan Hamas terhadap bandar selatan Israel pada 7 Oktober. Ketika perang melepasi bulan kelima, pemimpin dunia seperti telah berulang kali memanggil kedamaian di rantau itu dan mendesak penyelesaian dua negara.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.