Hamas melancarkan serangan roket besar-besaran ketika Israel menangguhkan serangan darat

Hamas pengganas di Gaza melancarkan siri roket besar-besaran ke Israel pada Selasa, dengan beberapa pemerhati mengatakan ini adalah gelombang terbesar sejak serangan Hamas pada 7 Oktober.

Serangan itu berpusat di Tel Aviv, tetapi sirens roket berbunyi di lebih daripada sedozen bandar, dan peta amaran roket memaparkan lautan tanda amaran merah di Israel tengah.

Hamas telah menembak beribu-ribu roket ke Israel sejak melancarkan serangan tanpa sebelumnya pada 7 Oktober. Israel telah membalas dengan jenis yang sama, memusnahkan beribu-ribu sasaran Hamas di Gaza dengan serangan udara.

Walaubagaimanapun, serangan roket besar-besaran Selasa dari Hamas menandakan peningkatan keganasannya dalam 18 hari peperangan, dengan Jerusalem Post melaporkan bahawa ini adalah serangan tunggal terbesar sejak peperangan bermula, selepas keganasan Hamas pada 7 Oktober.

Sekurang-kurangnya lima orang Israel cedera dalam serangan roket Selasa, menurut Pos. Kecederaan itu berlaku dalam insiden berasingan di Holon, Tel Aviv, Kfar Saba, Be’er Yaakov dan Yavne.

Tentera Israel kekal bersedia untuk penjajahan darat di Gaza pada bila-bila masa, walaupun rancangan untuk operasi sedemikian telah ditangguhkan. Ketua Staf IDF Lt. Jen. Herzi Halevi memberitahu wartawan bahawa Israel “sedia untuk menjajah,” tetapi bagaimanapun menjelaskan penangguhan itu.

“Pada tahap ini, terdapat faktor-faktor taktikal dan strategik yang membenarkan kami lebih masa untuk memperbaiki dan memanfaatkan setiap minit untuk menjadi lebih bersedia,” katanya. “Dengan setiap minit yang berlalu bagi pihak lain, kami menyerang musuh lebih banyak, membunuh pejuangnya, membunuh panglimanya, memusnahkan infrastrukturanya, dan mengumpul lebih maklumat untuk langkah berikutnya.”

Sementara itu, pentadbiran Presiden Biden juga telah mendesak Israel untuk menangguhkan penjajahan dalam harapan memberi lebih masa untuk merundingkan pembebasan tebusan.

Hamas sehingga kini telah melepaskan empat daripada kira-kira 200 tebusan yang diambil dalam serangan 7 Oktober. Kumpulan pengganas itu melepaskan dua warganegara Amerika dan dua warganegara Israel, tetapi tidak ada lagi maklumat terkini mengenai rundingan.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah bersumpah untuk “memusnahkan” Hamas, dan beliau mendapat sokongan penuh Amerika Syarikat dan negara-negara Barat yang lain.

Presiden Perancis Emmanuel Macron bertemu dengan Netanyahu pada Selasa dan berkata kempen terhadap Hamas mesti “tanpa belas kasihan, tetapi bukan tanpa peraturan.”