Hamas ‘Hari Keganasan’ menarik keselamatan tinggi di bandar-bandar utama Amerika, perhatian dari FBI

Pihak berkuasa tempatan dan persekutuan di Washington, D.C., memberitahu Fox Digital Jumaat bahawa mereka meningkatkan kehadiran mereka di ibu negara negara ini kerana seruan Hamas untuk “Hari Keganasan” — yang Israel kata sasarannya orang Israel dan orang Yahudi – meletakkan bandar-bandar Amerika dalam keadaan siaga.

Polis Capitol AS dan Jabatan Polis Metropolitan mengatakan walaupun tiada ancaman khusus kepada Daerah Columbia atau Kongres, mereka meningkatkan kehadiran mereka atas dasar berjaga-jaga.

“Kami meningkatkan keselamatan di seluruh Kompleks Capitol. Sebahagian daripada apa yang kami lakukan akan kelihatan, tetapi atas sebab-sebab keselamatan kami tidak boleh memberikan butiran kepada orang ramai tentang semua sumber yang kami salurkan untuk melindungi Kongres,” kata Polis Capitol AS kepada Fox Digital dalam satu kenyataan. “Pasukan kami yang dedicated bekerja siang dan malam untuk berkoordinasi dengan rakan kongsi penguatkuasaan undang-undang dan perisikan kami di seluruh negara untuk memastikan keselamatan semua orang.”

Pagar telah didirikan di sekeliling Bangunan Capitol AS, menurut Fox5 DC.

KEMASKINI LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Polis Metro berkata dalam kenyataannya sendiri bahawa ia “bekerjasama dengan rakan kongsi penguatkuasaan undang-undang tempatan, negeri dan persekutuan kami untuk memantau peristiwa yang berlaku di seluruh dunia.

“Sebagai langkah berjaga-jaga, MPD akan meningkatkan kehadiran seragam di sekitar bandar dan di tempat ibadat untuk memastikan keselamatan komuniti kami,” tambahnya. “MPD telah berhubung dengan beberapa rakan komuniti sepanjang minggu lepas dan kami kekal berhubung dengan mereka.”

Di tempat lain, FBI memberitahu Fox pada Khamis bahawa ia menyedari “panggilan untuk tindakan global pada Jumaat, 13 Oktober yang boleh membawa kepada demonstrasi di seluruh komuniti di Amerika Syarikat.

“Kami bekerjasama rapat dengan rakan kongsi penguatkuasaan undang-undang kami di seluruh negara untuk berkongsi maklumat dan mengenal pasti serta menggagalkan sebarang ancaman yang mungkin timbul,” katanya.

SESETENGAH ORANG YAHUDI AMERIKA MERANCANG HANTAR ANAK KE SEKOLAH, BERIBADAT SEBAGAI MESEJ MENENTANG HARI JIHAD HAMAS

Jabatan Polis New York City juga berkata semalam bahawa ia telah “meningkatkan pengerahan seragam kami di perhimpunan besar dan tapak budaya untuk memastikan keselamatan awam.” Selain itu, Jabatan Polis Los Angeles berkata pada hari yang sama bahawa ia juga sedang menilai situasi.

Majlis Keselamatan Negara Israel dan Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri berkata ia mengesyorkan semua rakyat Israel di luar negara untuk “berwaspada, menjauhi demonstrasi dan protes dan – jika perlu – memeriksa dengan pasukan keselamatan tempatan mengenai kemungkinan protes dan gangguan di kawasan itu.”

“Atas latar belakang Operasi Pedang Besi, pimpinan Hamas telah menyeru semua penyokongnya di seluruh dunia untuk mengadakan ‘Hari Keganasan’… (Jumaat, 13 Oktober 2023) dan menyerang orang Israel dan orang Yahudi,” kata agensi-agensi itu dalam kenyataan bersama. “Adalah munasabah untuk menganggap bahawa akan ada acara protes di pelbagai negara yang berkemungkinan menjadi ganas.”

“Majlis Keselamatan Negara, perkhidmatan keselamatan dan Kementerian Luar Negeri akan terus bertindak di mana-mana untuk melindungi keselamatan warganegara Israel di seluruh dunia,” tambah kenyataan itu.

Protes besar-besaran sudah mula membara di Timur Tengah di negara Iraq dan Yaman.

Di Tebing Barat, polis rusuhan Jordan juga memecahkan ratusan penunjuk perasaan pro-Palestin yang cuba mencapai kawasan sempadan ketika ribuan lagi mengadakan demonstrasi anti-Israel di seluruh negara, menurut saksi kepada Reuters.

‘ Brooke Singman menyumbang kepada laporan ini.