Hakim Sepanyol dengar keterangan mengenai dakwaan penyeksaan di bawah rejim Franco

Seorang hakim Sepanyol mendengar bukti hari Jumaat mengenai dakwaan penyeksaan semasa pemerintahan diktator negara yang sudah meninggal Francisco Franco, dalam apa yang kumpulan hak asasi manusia kata adalah kes pertama seumpamanya yang diterima untuk semakan undang-undang.

Pendengaran di mahkamah Madrid melibatkan dakwaan terhadap lima bekas pegawai polis. Saksi utama, Julio Pacheco, memberitahu wartawan di luar bahawa dia telah menceritakan kepada hakim bagaimana dia disiksa oleh polis pada tahun 1975, ketika dia berusia 19 tahun pelajar.

Pacheco berkata dia berharap kesaksian beliau adalah langkah menuju “mula merobohkan tembok diam dan impuniti” mengenai penyalahgunaan semasa pemerintahan Franco. Isterinya juga memberi keterangan.

Sebelum ini, hakim telah enggan mendengar kes seperti itu kerana undang-undang pengampunan 1977 yang menghalang pendakwaan jenayah era Franco. Undang-undang itu adalah sebahagian daripada usaha Sepanyol untuk meletakkan tempoh itu di belakang dan memperkuat demokrasi yang baru dilahirkan berikutan kematian Franco dua tahun kemudian.

Dengan mangsa dan kumpulan hak asasi manusia berhujah bahawa penyeksaan dan jenayah serius lain tidak boleh tidak dihukum, kerajaan Sosialis pusat kiri yang berkuasa tahun lalu membuka pintu kepada kemungkinan pendakwaan bagi jenayah yang dilakukan di bawah diktator.

Undang-Undang Memori Demokratik menubuhkan prosedur untuk menyiasat pelanggaran hak asasi manusia antara meletusnya Perang Saudara Sepanyol pada tahun 1936 dan runtuhnya diktator selepas kematian Franco pada tahun 1975.

Aduan lain juga telah difailkan dengan mahkamah Sepanyol, tetapi Pacheco adalah yang pertama didengar oleh hakim, menurut kumpulan hak yang menyokong tindakan undang-undang.

Aduan Pacheco menamakan lima pegawai polis yang kononnya hadir ketika dia disiksa. Paloma Garcia dari Amnesty International cabang Sepanyol, yang merupakan salah satu kumpulan yang menyokong tindakan itu, berkata penyiasat tidak dapat mengesan beberapa pegawai dan tidak pasti sama ada lelaki yang dinamakan masih hidup.

Hakim kemudian akan memutuskan sama ada terdapat bukti yang mencukupi untuk kes itu dibicarakan.

Kerajaan Sosialis Perdana Menteri Pedro Sánchez, yang memerintah dari 2018 hingga pilihan raya umum baru-baru ini, mengambil beberapa tindakan profil tinggi mengenai isu-isu era Franco. Ia termasuk menjadikan kerajaan pusat bertanggungjawab untuk pemulihan dari kubur besar mayat puluhan ribu orang yang hilang semasa Perang Saudara Sepanyol dan diktator Franco.