Hakim Ireland Utara mengisytiharkan bahawa undang-undang kerajaan UK tentang ‘Kesulitan’ melanggar hak asasi manusia

(SeaPRwire) –   Seorang hakim di Belfast menetapkan bahawa undang-undang ‘Troubles’ kerajaan UK melanggar hak asasi manusia pada Rabu.

Undang-Undang Peninggalan dan Rekonsiliasi Kerajaan Britain, diluluskan pada September, menghentikan kebanyakan pertuduhan terhadap pembunuhan yang didakwa oleh kumpulan militan dan tentera British semasa “Troubles” – tempoh dari tahun 1960-an hingga 90-an di mana lebih 3,500 orang terbunuh.

Undang-undang itu dibantah secara meluas oleh orang di Ireland Utara dan kerajaan Ireland. Pengkritik mengatakan ia menutup akses kepada keadilan bagi mangsa dan mereka yang terselamat.

Memutuskan dalam cabaran undang-undang yang dibawa oleh mangsa dan keluarga mereka, Hakim Adrian Colton berkata peruntukan kekebalan terhadap pertuduhan di bawah undang-undang itu melanggar Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah.

Hakim juga berkata undang-undang itu tidak akan menyumbang kepada perdamaian di Ireland Utara.

“Tiada bukti bahawa pemberian kekebalan di bawah akta itu akan menyumbang kepada rekonsiliasi di Ireland Utara; memang buktinya sebaliknya,” katanya di Mahkamah Tinggi Belfast.

Walau bagaimanapun, Colton memutuskan bahawa badan baru yang ditubuhkan untuk menyiasat pembunuhan Troubles, yang akan kasar bermodelkan Suruhanjaya Kebenaran dan Rekonsiliasi Afrika Selatan pasca-perkauman, boleh menjalankan siasatan yang mematuhi hak asasi manusia.

Kerajaan Britain berkata ia akan mempertimbangkan putusan itu dengan teliti tetapi menambah bahawa ia kekal “berkomitmen” untuk melaksanakan undang-undang peninggalan.

Amnesty International berkata terdapat “soalan penting” untuk dijawab oleh kerajaan Britain, dan mendesak pegawai untuk menarik balik undang-undang itu.

“Bahagian inti undang-undang ini adalah kekebalan terhadap pertuduhan. Kini ia telah dipotong keluar, dibuang dari undang-undang. Jadi ia kembali ke Parlimen dan kepada kerajaan UK tentang apa yang akan mereka lakukan seterusnya,” kata Grainne Teggart dari Amnesty.

Pada Disember, kerajaan Ireland melancarkan kes undang-undang berasingan terhadap kerajaan Britain mengenai undang-undang Troubles di .

Perjanjian Hari Jumaat yang Baik pada tahun 1998 secara besar-besaran mengakhiri keganasan di Ireland Utara, dan pihak berkuasa Britain mengatakan undang-undang itu akan membolehkan negara bergerak ke hadapan.

Tetapi mereka yang kehilangan orang tersayang berkata undang-undang itu akan memadamkan masa lalu dan membenarkan pembunuh melarikan diri daripada pembunuhan. Duzens kes penyiasatan legasi masih belum didengar.

Martina Dillon, yang antara mereka yang membawa kes itu, berkata beliau akan “berjuang sehingga saya mendapat kebenaran dan keadilan.” Suaminya, Seamus, ditembak mati pada tahun 1997.

Tuntutan undang-undang yang sedang berjalan termasuk kes yang dibawa terhadap bekas pemimpin Sinn Fein Gerry Adams oleh tiga orang yang cedera dalam letupan bom yang dikaitkan dengan Tentera Republikan Ireland lebih 50 tahun lalu.

Kes ini dijangka menjadi salah satu usaha terakhir mahkamah oleh mangsa yang mencari keadilan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.