Hakim-hakim kanan UK sertai seruan henti jualan senjata ke Israel. Sekutu lain juga hadapi tekanan sama

(SeaPRwire) –   LONDON (AP) — Lebih daripada 600 peguam, termasuk tiga bekas hakim Mahkamah Agung UK, menyeru kerajaan untuk menangguhkan jualan senjata ke Israel, menambah tekanan kepada Perdana Menteri Rishi Sunak selepas kematian tiga pekerja bantuan UK dalam serangan Israel.

Britain hanyalah salah satu daripada beberapa sekutu lama Israel yang kerajaan mereka di bawah tekanan yang semakin meningkat untuk menghentikan eksport senjata kerana kesan perang enam bulan lalu di Gaza.

Dalam surat terbuka kepada Sunak yang diterbitkan lewat Rabu, para peguam dan hakim berkata UK boleh menjadi bersubahat dengan “pelanggaran serius undang-undang antarabangsa” jika ia terus menghantar senjata.

Penandatangan, termasuk bekas Presiden Mahkamah Agung Brenda Hale, berkata Britain mempunyai obligasi undang-undang untuk mematuhi kesimpulan Mahkamah Keadilan Antarabangsa bahawa terdapat “risiko yang boleh dipercayai genosid” di Gaza.

Surat itu berkata “jualan senjata dan sistem senjata ke Israel … jatuh jauh di bawah obligasi kerajaan anda di bawah undang-undang antarabangsa.”

Britain adalah sekutu setia Israel, tetapi hubungan telah diuji oleh jumlah kematian, kebanyakannya orang awam, dari peperangan, yang telah mengorbankan lebih daripada 32,000 penduduk Palestin, mengikut pihak berkuasa kesihatan di Gaza.

Israel mengatakan serangan ke atas pekerja bantuan adalah kesilapan disebabkan oleh “pengenalpastian yang salah.”

Parti pembangkang utama UK semuanya telah berkata kerajaan Konservatif harus menghentikan jualan senjata ke Israel jika negara itu telah melanggar undang-undang antarabangsa di Gaza.

Beberapa konservatif kanan telah mendesak yang sama, termasuk Alicia Kearns, yang memimpin jawatankuasa hal ehwal luar negara Dewan Rakyat.

Sunak tidak berkomitmen untuk larangan eksport senjata, tetapi berkata pada Rabu bahawa “walaupun tentu saha kita mempertahankan hak Israel untuk mempertahankan diri dan rakyatnya terhadap serangan dari Gaza, mereka perlu melakukannya mengikut undang-undang kemanusiaan antarabangsa.”

Syarikat-syarikat British menjual jumlah senjata dan komponen yang agak kecil ke Israel. Menteri Pertahanan Grant Shapps telah berkata bahawa eksport tentera ke Israel bernilai 42 juta paun ($53 juta) pada 2022.

Sekutu Israel yang lain juga dihadapkan dengan seruan untuk menghentikan bekalan senjata dan mendorong gencatan senjata dalam konflik itu, yang telah mengorbankan lebih daripada 32,000 penduduk Palestin, mengikut pihak berkuasa kesihatan di Gaza.

Perdana Menteri Sepanyol Pedro Sánchez berkata pada Khamis bahawa negaranya telah menghentikan jualan senjata ke Israel, dan mendesak negara-negara lain untuk berbuat demikian. Sánchez berkata pada Rabu bahawa kerajaannya telah “meninggalkan pintu terbuka” untuk tindakan diplomatik terhadap Israel atas “penjelasan yang tidak mencukupi” kematian pekerja bantuan.

Pada Februari, Kanada mengumumkan akan menghentikan penghantaran masa depan, dan pada bulan yang sama, mahkamah Belanda memerintahkan Belanda untuk menghentikan eksport bahagian pesawat pejuang F-35 ke Israel. Kerajaan Belanda berkata ia akan merayu.

Negara-negara lain, termasuk dua pembekal senjata terbesar Israel, Amerika Syarikat dan Jerman, terus membenarkan jualan senjata.

Jerman adalah salah satu sekutu Israel yang paling rapat di Eropah dan, memandangkan kenangan Holocaust, berjalan hati-hati apabila mengkritik Israel. Tetapi Canselor Olaf Scholz semakin menyuarakan ketidaksenangan, meminta Netanyahu dalam pertemuan bulan lalu bagaimana sebarang matlamat “boleh membenarkan kos yang begitu tinggi.”

Peter Ricketts, bekas penasihat keselamatan negara UK, berkata penangguhan jualan senjata UK tidak akan mengubah haluan peperangan, tetapi “akan menjadi mesej politik yang kuat.”

“Dan ia mungkin akan merangsang perbahasan di AS juga, yang akan menjadi permainan utama,” katanya kepada BBC.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.