Hakim Belfast mengatakan bahagian undang-undang pengusiran pendatang UK tidak sepatutnya terpakai di Ireland Utara

(SeaPRwire) –   Undang-undang untuk mengusir pencari suaka tidak sepatutnya terpakai di Ireland Utara, kerana sebahagian daripadanya melanggar perlindungan hak asasi manusia, menurut keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Belfast Isnin.

Akta Imigresen Haram tidak serasi dengan Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah dan mengancam hak yang disediakan dalam perjanjian damai Good Friday 1998, kata Hakim Mahkamah Tinggi Michael Humphreys.

kerajaan UK akan merayu keputusan itu.

Undang-undang itu penting bagi rancangan Sunak yang kontroversi untuk mengusir sesetengah pencari suaka ke Rwanda, tetapi belum jelas kesan keputusan itu terhadap inisiatif itu.

Walaupun pejabat perdana menteri berkata keputusan itu tidak akan mengganggu atau melambatkan pengusiran ke Rwanda yang kerajaan UK kata akan bermula Julai, peguam yang memenangi kes itu berkata undang-undang itu tidak akan terpakai di Ireland Utara.

“Ini satu halangan besar bagi kerajaan,” kata peguam Sinéad Marmion. “Ada halangan besar bagi mereka melaksanakan itu di Ireland Utara sekarang.”

Undang-undang itu dicipta untuk menghalang beribu-ribu pencari suaka yang mempertaruhkan nyawa menyeberangi Selat untuk memohon suaka di UK dengan membayangkan mereka akan dihantar ke negara Afrika Timur itu. Ia membenarkan mereka yang tiba secara haram dihantar ke “negara selamat” ketiga di mana tuntutan mereka boleh diproses.

Walaupun Mahkamah Agung UK menolak penerbangan ke Rwanda, kerana negara itu tidak selamat, undang-undang berikutnya mengisytiharkan negara itu selamat, dan ini menyukarkan pencari suaka mencabar pengusiran. Ia juga membenarkan kerajaan UK mengabaikan injunksi Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah yang cuba menghalang penyingkiran.

Humphreys mendapati sebahagian undang-undang itu melanggar perlindungan hak asasi manusia perjanjian selepas Brexit yang ditandatangani antara UK dan Kesatuan Eropah tahun lalu. Perjanjian itu, dikenali sebagai Rangka Kerja Windsor, menyatakan ia perlu menghormati perjanjian damai yang sebahagian besar menamatkan Kekerasan antara unionis British dan nasionalis Ireland.

Ketua Parti Kesatuan Demokratik berkata kerajaan UK telah berulang kali diberi amaran bahawa dasar imigresenya tidak akan terpakai di Ireland Utara, kerana tidak serasi dengan perjanjian selepas Brexit dengan EU.

“Walaupun keputusan hari ini tidak mengejutkan, ia benar-benar memusnahkan dakwaan tidak masuk akal kerajaan bahawa skim Rwanda boleh sama-sama terpakai di Ireland Utara,” kata Ketua DUP Gavin Robinson.

Sunak berkata Perjanjian Jumaat Baik tidak bertujuan “diperluaskan untuk meliputi isu seperti imigresen haram.”

Undang-undang itu dicabar oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Ireland Utara dan seorang budak lelaki Iran berusia 16 tahun yang menyeberangi Selat Inggeris tahun lalu tanpa ibu bapa dan memohon suaka di UK. Budak lelaki itu, yang tinggal di Ireland Utara, berkata dia akan dipenjarakan atau dibunuh jika dikembalikan ke Iran.

Hakim itu meletakkan penangguhan sementara ke atas keputusan itu sehingga akhir bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.