Guru Taekwondo di Australia dituduh membunuh muridnya yang berusia 7 tahun dan orang tuanya

(SeaPRwire) –   Seorang pengajar taekwondo dituduh membunuh murid lelakinya berusia 7 tahun dan ibu bapa kanak-kanak itu sebelum tiba di hospital dengan luka tusukan dan goresan di tubuhnya, menurut polis.

Kwang Kyung Yoo, pemilik Akademi Seni Bela Diri dan Taekwondo Lion’s, akan didakwa dengan tiga pertuduhan pembunuhan, Homicide Detective Superintendent Daniel Doherty berkata.

Pembunuhan itu ditemui selepas Yoo, yang dikenali murid-muridnya sebagai Master Lion, mengakui diri ke hospital Isnin malam kerana “luka tusukan atau goresan” di dadanya, perut dan lengannya, kata Doherty.

Polis menyatakan Yoo membunuh murid lelakinya dan ibu murid itu berusia 41 tahun, Min Cho, 41, di akademinya selepas kelas pada Isnin sebelum memandu ke rumah keluarga itu dan membunuh bapa murid itu dan suami Cho, Steven Cho berusia 39 tahun.

Polis tidak secara rasmi mendedahkan nama mangsa, tetapi ibu bapa kanak-kanak itu dikenal pasti dalam laporan media.

Mayat ditemui polis pada Selasa dan Yoo ditahan di hospital.

Motif yang mungkin belum didedahkan polis. Yoo dan tiga mangsa semuanya dilahirkan di Korea Selatan dan kanak-kanak itu merupakan murid taekwondo tetap.

“Kami masih menubuhkan hubungan atau … hubungan lain yang mungkin ada atau mungkin tidak,” kata Doherty.

Sumber polis yang dikutip laporan media menyatakan ibu dan anak lelaki itu digantung manakala bapa dibunuh dengan ditusuk.

Punca kecederaan Yoo belum ditentukan.

“Ini tidak sahaja tragis dalam keadaan, tetapi akibatnya adalah katastrofik. Kami telah kehilangan tiga orang dari satu keluarga yang nyawa mereka diambil,” kata Doherty.

Yoo memandu kereta BMW wanita itu dari akademi ke rumah keluarga untuk membunuh lelaki sebelum menggunakannya untuk memandu dirinya ke hospital, menurut laporan.

Doherty berkata pengajar itu menjalani pembedahan untuk lukanya dan difahamkan dia ditahan.

“Tidak ada amaran, dari apa yang kami kumpul sehingga kini,” kata Doherty. “Ia datang secara tiba-tiba. Ia tidak sesuatu yang dijangka atau dirancang.”

Hukuman maksimum untuk seseorang yang sabit kesalahan di New South Wales ialah penjara seumur hidup, dengan tempoh tidak layak keluar selama 20 tahun untuk pembunuhan dewasa dan 25 tahun untuk pembunuhan kanak-kanak.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.