Guru-guru Perancis mengadakan mogok selepas pelajar Muslim “terganggu” dengan lukisan zaman Renaissance yang menimbulkan kebimbangan keselamatan

(SeaPRwire) –   guru-guru Perancis mengadakan mogok selepas pelajar Muslim “terasa tersinggung” terhadap lukisan zaman Pembaharuan yang menunjukkan kebogelan dan menimbulkan kebimbangan keselamatan

Gabriel Attal membuat lawatan ke sekolah Jacques-Cartier di Issou pada Isnin untuk menangani ketegangan beberapa hari selepas lukisan “Diana dan Actaeon,” oleh pelukis Itali Giuseppe Cesari, ditunjukkan dalam kelas Khamis.

Lukisan yang disimpan di Muzium Louvre di Paris menggambarkan adegan mitos Yunani dari Metamorphoses oleh penyair Roman Ovid di mana pemburu Actaeon memecah kawasan di mana dewi Diana dan naiadnya mandi telanjang.

“Sesetengah pelajar mengalihkan pandangan, rasa tersinggung, kaget,” jelas Sophie Venetitay dari kesatuan guru Snes-FSU kepada Agence France-Presse (AFP), tambah “sesetengah juga mendakwa guru membuat komen perkauman.”

Seorang ibu dilaporkan menulis surat kepada pentadbiran sekolah, mengancam untuk memfailkan aduan, mendakwa anaknya tidak dibenarkan terlibat dalam perbincangan kelas membantah lukisan itu.

Guru-guru merasakan e-mel itu sebagai “titik akhir” selepas sudah membantah bekerja dalam “iklim yang sangat terjejas” sambil menerima “kekurangan sokongan” daripada pengurusan walaupun “beberapa amaran,” kata Venetitay. Dalam e-mel kepada pentadbiran sekolah Jumaat, guru-guru memberi amaran mereka akan tinggal di luar bilik darjah minggu ini, menggambarkan “ketidakselesaan yang nyata,” dan merujuk kepada “peningkatan kes keganasan,” menurut France 24.

Pada Isnin, Attal menjamin pelajar yang bertanggungjawab membuat aduan terhadap guru mengenai lukisan akan menghadapi tindakan disiplin, dan pasukan akan dihantar ke sekolah untuk memastikan pelajar mematuhi “nilai-nilai republik.”

Perancis menaikkan amaran keganasan ke tahap tertinggi pada Oktober berikutan lelaki keturunan Chechnya, dikenal pasti oleh pendakwa sebagai Mohammed M, dan disyaki radikalisasi Islam, menikam guru Dominique Bernard sampai mati di sekolah menengah lamanya dan mencederakan tiga orang lain di bandar utara Arras.

Minggu lepas, enam remaja didapati bersalah di Paris atas peranan mereka dalam pemenggalan guru Samuel Paty pada 2020 yang menunjukkan kartun Nabi Muhammad diterbitkan oleh akhbar satira Charlie Hebdo semasa perbincangan kelas mengenai kebebasan bersuara dan sekularisme.

Penerbitan kartun itu memicu pembunuhan ekstremis berdarah pada 2015.

Paty dibunuh kejam di luar sekolahnya di pinggir Paris oleh Abdoullakh Anzorov, seorang remaja Chechnya yang terdedah kepada radikalisasi. Anzorov dibunuh.

Pihak berkuasa mengatakan salah seorang remaja mengakui berbohong kepada bapanya bahawa Paty meminta pelajar Muslim meninggalkan bilik darjah sebelum menunjukkan kartun kepada kelas dan mengatakan guru itu menindasnya atas tuduhan anti-Muslim. Sebenarnya, dia tidak berada di bilik darjah pada hari itu. Penjenayah lain didakwa membantu mengenal pasti Paty kepada Anzorov.

Bapa gadis itu berkongsi kebohongan dalam video dalam talian yang menyeru mobilisasi terhadap guru. Kini ditahan, bapanya dan aktivis radikal Islam yang membantu menyebarkan mesej kebencian terhadap Paty antara lapan orang dewasa yang akan menghadapi perbicaraan berasingan untuk orang dewasa yang disyaki terlibat dalam pembunuhan akhir tahun depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.