Guru-guru Nepal tunjuk perasaan di ibu negara dengan beribu-ribu untuk membantah rang undang-undang pendidikan

Sekolah untuk berjuta-juta pelajar di Nepal ditutup pada hari Jumaat kerana puluhan ribu guru mengadakan bantahan di ibu kota terhadap rang undang-undang pendidikan yang sedang dibahaskan di parlimen.

Guru-guru telah mengadakan demonstrasi di Kathmandu sejak hari Rabu terhadap Rang Undang-undang Pendidikan Sekolah sementara kumpulan guru berunding dengan pemimpin kerajaan tentang perubahan kepada perundangan itu.

Para guru menentang peruntukan yang akan mengalih kawalan sekolah-sekolah kerajaan kepada pihak berkuasa tempatan, dengan berkata ia akan mengurangkan status mereka, dan akan membatalkan banyak jawatan guru sementara.

Para guru menyekat jalan utama dari bangunan parlimen ke kementerian kerajaan utama, mengganggu lalu lintas di pusat ibu kota. Beratus-ratus anggota polis berbaju kalis peluru menyekat jalan menuju ke parlimen dengan halangan dawai berduri.

Para guru telah mengancam untuk membawa lebih ramai penunjuk perasaan ke Kathmandu jika tuntutan mereka tidak ditangani.

“Tuntutan utama kami ialah kami guru harus diletakkan di bawah kerajaan pusat seperti mana-mana profesional kerajaan yang lain dan bukannya di bawah kawalan pihak berkuasa tempatan yang semuanya dikawal oleh politik,” kata Badri Dhungel, seorang guru sekolah menengah yang mengambil bahagian dalam bantahan itu.

“Kami harus mendapat gaji, status dan kemudahan serta faedah lain yang sama seperti penjawat awam,” katanya.

Bantahan itu telah menyebabkan penutupan kira-kira 29,000 sekolah awam yang didatangi berjuta-juta pelajar di seluruh negara. Sekolah swasta kekal dibuka.

Para penunjuk perasaan seketika bergaduh dengan polis rusuhan pada hari Khamis, tetapi tiada keganasan besar dilaporkan.