Gunung Merapi meletus di Indonesia, mengakibatkan beribu-ribu penduduk dipindahkan

(SeaPRwire) –   Gunung Merapi di Indonesia meletus pada Ahad, menyebarkan awan gas panas dan tanah runtuh lava menuruni lereng gunungnya ketika gunung berapi aktif lain juga meletus di seluruh negara, memaksa pemindahan beribu-ribu orang.

Di pulau Jawa yang padat penduduk, Merapi melepaskan awan abu panas dan campuran batu, serta lava yang mengalir sejauh 1.2 batu di lereng gunungnya, kata Agus Budi Santoso, ketua Pusat Teknologi Penyelidikan dan Pembangunan Indonesia. Satu lajur awan panas meletus kira-kira 109 ela ke udara ketika abu menutupi beberapa kampung tanpa kematian, tambahnya.

Merapi adalah yang paling aktif daripada lebih daripada 120 gunung berapi di seluruh negara. Letusan Ahad ini adalah yang terbaru sejak pihak berkuasa menaikkan tahap amarannya ke tahap kedua tertinggi pada November 2020 selepas penderia mengesan aktiviti meningkat.

Penduduk yang tinggal di lereng dinasihatkan untuk tinggal 4.3 batu jauh dari mulut kawah dan bersedia terhadap ancaman lava mengalir.

Pada 2010, letusan membunuh 347 orang dan mengusir 20,000 penduduk kampung.

Gunung setinggi 9,737 kaki itu kira-kira 18 batu dari Yogyakarta, pusat kebudayaan Jawa kuno dan kerusi dinasti diraja berabad-abad.

Beberapa gunung berapi aktif lain juga meletus pada akhir minggu ini, memaksa pihak berkuasa untuk mengungsikan beribu-ribu penduduk, menurut kenyataan dikeluarkan Pusat Vulkanologi dan Bencana Geologi Indonesia di platform media sosial . Tiada kematian dilaporkan, katanya.

Agensi itu berkata Gunung Lewotobi Laki Laki di wilayah Nusa Tenggara Timur melepaskan awan panas setinggi 2,300 ela ke udara pada Ahad, ketika lebih daripada 6,500 orang melarikan diri ke tempat perlindungan.

Juga pada Ahad, Gunung Marapi di wilayah Sumatera Barat meletus sekali lagi, letusan ketiga terbesarnya bulan ini, walaupun tidak mengeluarkan lava. Kira-kira 500 penduduk yang tinggal berhampiran dipindahkan. Bulan lepas, ia meletus, membunuh 23 pendaki dan mencederakan beberapa orang lain.

Gunung Semeru di wilayah Jawa Timur melepaskan awan gas panas dan sungai lava pada Sabtu, seperti Gunung Ibu di pulau Halmahera di wilayah Maluku Utara yang menembakkan lajur awan panas setinggi 4,265 ela ke udara.

Pada Disember 2021, Gunung Semeru, gunung tertinggi di pulau Jawa, meletus, menyebabkan 48 orang mati dan 36 hilang.

Indonesia, sebuah kepulauan 270 juta orang, cenderung gempa bumi dan aktiviti gunung berapi kerana terletak di sepanjang “Lingkaran Api”, satu siri garis sesar geologi berbentuk kasut di sekeliling .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.