Gunung Berapi Popocatépetl di Mexico ‘El Popo’ mengeluarkan asap dan abu

(SeaPRwire) –   Sebuah gunung berapi yang dikenali sebagai “El Popo” mengeluarkan awan abu besar ke langit petang selasa.

Video menakjubkan menunjukkan gunung berapi Mexico Popocatépetl melepaskan asap, abu dan gas kira-kira dua batu ke udara.

Gunung berapi setinggi hampir 18,000 kaki ini hanya berjarak 45 batu tenggara Bandar Raya Mexico di mana kira-kira 25 juta orang tinggal dalam lingkungan 60 batu.

Pegawai mengeluarkan amaran kuning dan memberi amaran kepada orang ramai supaya menjauhkan diri dari kawasan tersebut. Mereka berkata abu itu boleh memberi kesan kepada Bandar Raya Mexico.

Popocatépetl mula aktif semula pada tahun 1994 selepas tempoh rehat berdekad-dekad dan mengalami tempoh aktiviti lebih tinggi dari tahun 2000 hingga 2003 dan 2012 hingga 2016.

Ia telah meletus dua hingga tiga kali sehari selama hampir seminggu, menurut BBC.

Gunung berapi itu juga aktif pada bulan Mei lalu apabila ia mengeluarkan awan asap yang menara memaksa .

Letusan gunung berapi boleh menyebabkan lava panas dan abu gunung berapi terlepas dari ruang magma di bawah permukaannya. Gunung berapi sering dijumpai di kawasan plat tektonik berpisah atau bertemu.

Sementara itu, gunung berapi di Iceland yang telah meletus sejak Disember kelihatan tenang. Gunung berapi berhampiran bandar pantai Grindavík di barat daya Iceland menyebabkan penutupan dan evakuasi destinasi pelancongan popular Blue Lagoon. Ia juga menyebabkan pegawai .

Letusan pertama berlaku pada 18 Disember, dan letusan kedua berlaku sebulan kemudian pada Januari. Semasa letusan kedua, lava mengalir ke Grindavik dan memusnahkan beberapa rumah dan struktur.

Fox Weather’s Steven Yablonski dan Chris Oberholtz serta

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.