Guinness World Records membatalkan gelaran ‘anjing tertua di dunia’ untuk anjing Portugis

(SeaPRwire) –   Guinness World Records telah membatalkan tuntutan seekor anjing Portugis yang meninggal dunia tahun lalu untuk memegang gelaran anjing tertua pernah wujud.

Berikutan kajian, GWR mengatakan Khamis lalu ia “tidak lagi mempunyai bukti yang diperlukan untuk menyokong tuntutan Bobi sebagai pemegang rekod.”

Bobi, seekor anjing pengawal berusia dilaporkan 31 tahun, telah tinggal di sebuah ladang di kampung Conqueiros di Portugal bersama pemiliknya, Leonel Costa. Dia diisytiharkan sebagai anjing hidup tertua di dunia dan anjing tertua pernah wujud pada Februari 2023. Dikatakan dilahirkan pada 11 Mei 1992, dia meninggal dunia pada bulan Oktober lalu.

GWR berkata ia membuka siasatan berikutan kebimbangan yang dibangkitkan oleh pakar veterinar dan pakar lain, sama ada secara peribadi mahupun awam, dan siasatan media.

“Kami mengambil kebanggaan yang amat besar untuk memastikan sebaik mungkin ketepatan dan integriti semua gelaran rekod kami,” kata Mark McKinley, Pengarah Rekod GWR, yang menjalankan kajian itu dalam kenyataan.

Kumpulan itu sebelum ini menangguhkan gelaran itu menunggu kajian yang diumumkan bulan lalu.

“Kami tentu memerlukan bukti untuk semua gelaran Guinness World Records yang kami pantau, sering kali minimum dua kenyataan daripada saksi dan pakar subjek,” kata McKinley.

Dia berkata mereka juga mempertimbangkan gambar, video dan, di mana sesuai, data yang disediakan oleh teknologi berkaitan pencapaian itu.

GWR berkata mereka mendapati ketiadaan bukti daripada data cip mikro Bobi meninggalkan mereka tanpa bukti konklusif tarikh lahir Bobi.

McKinley berkata masih terlalu awal untuk bercakap tentang pemegang rekod baharu.

“Ia akan mengambil masa yang lama bagi pengambilan cip mikro di seluruh dunia untuk menyamai kepemilikan haiwan peliharaan, terutamanya haiwan peliharaan tua,” katanya.

“Sehingga masa itu, kami akan memerlukan bukti dokumen untuk semua tahun hidup haiwan peliharaan,” katanya.

Bobi merupakan anjing ternak Rafeiro do Alentejo tulen, baka yang mempunyai jangka hayat purata antara 10 hingga 14 tahun.

Dalam kenyataan emel Januari, pemiliknya membela gelaran itu dengan mengatakan Guinness World Records telah menghabiskan setahun memeriksa tuntutan rekod itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.